- 2013/02/18 1Malaysia: gelijke rechten of politieke propaganda?

"In MaleisiŽ hebben we niet allemaal gelijke rechten." zegt een jonge student uit Kuala Lumpur. Hij wil zijn mening delen, maar alleen als dat anoniem kan. De student is van Chinese afkomst en fluistert dat een uitgesproken negatieve uitlating over campagnes van de overheid niet op prijs wordt gesteld. Specifiek doelt hij op de 1Malaysia campagne. Een campagne die bedoelt is om harmonie te scheppen onder etniciteiten in een land waar de ene etniciteit meer rechten heeft dan de ander.

MaleisiŽ is net als Nederland een multicultureel land. De drie grootste bevolkingsgroepen die er wonen zijn de Maleiers, Chinezen en IndiŽrs. In het land wordt het onderscheid in etniciteit echter niet alleen gebaseerd op ras, maar ook op recht. De Maleiers, ook wel de bumiputra genoemd (letterlijk: zonen van het land), hebben meer rechten dan inwoners met een andere etniciteit. Zo krijgen Maleiers bijvoorbeeld recht op overheidsfinanciering wanneer het aankomt op studeren. De Maleisie Nasreen betaalt hierdoor zo'n 1500,- euro minder per jaar dan haar Chinese studiegenoot Clair.

Het onderscheid maken in etniciteit is tijdens de onafhankelijkheid van MaleisiŽ vastgelegd. Dat is inmiddels zon 55 jaar geleden. De laatste jaren is er echter ontevredenheid ontstaan onder het volk over dit onderscheid. In september 2010 heeft de Maleise overheid daarom het programma 1Malaysia opgericht. Met deze campagne wil de overheid de harmonie tussen de etniciteiten bevorderen en de nationale eenheid versterken. Overal zijn posters en banners te zien met foto's van personen van verschillende etniciteiten, gekleed in de traditionele kledij van de betreffende etniciteit, en het prominente logo van 1Malaysia. Er zijn zelfs gehele supermarkten en medische klinieken van het merk 1Malaysia aanwezig. De campagne is overal in MaleisiŽ zichtbaar. Maar wat vindt het Maleise volk van de campagne?

"Het was een fout van de Chinese vertegenwoordigers om met de onafhankelijkheidsverklaring in te stemmen." Vertelt de student verwijzend naar de onafhankelijkheid van MaleisiŽ 55 jaar geleden. "Okť, het was toen misschien een goede beslissing, want het kon niet anders. De bevolking stond onder druk, er waren rellen, en we moesten tot een overeenkomst komen om in vrede te kunnen leven in dit land. Maar nu is er al meer dan vijftig jaar vrede. Waar is het dan nog voor nodig om de een meer rechten te geven dan de ander? De overheid zegt wel dat ze het probleem aanpakken, dat we nu ťťn MaleisiŽ vormen, maar waar is het actieplan? Ze voeren niks uit! Hoe zijn we ťťn MaleisiŽ als we niet allemaal hetzelfde behandeld worden? Overal waar je kijkt zie je posters van 1Malaysia, maar de posters zeggen niks. Hoe wordt er met posters het ware kernprobleem aangepakt?"

De student zucht diep en kijkt om zich heen. "Er hangen nu zelfs nog meer posters dan voorheen, dat komt omdat er weer verkiezingen aankomen. Het is propaganda om stemmen te krijgen voor de huidige overheid en niet voor de oppositie. De minister-president heeft een tijdje terug een grote fout gemaakt door te zeggen dat Chinezen allochtonen zijn. Hij probeert nu de aanhang van de Chinezen terug te krijgen door een Chinese fanclub op te richten op facebook."

Ook de Indiase acteur Branavan is niet erg te spreken over de overheidscampagne: "In MaleisiŽ is er geen vrede. Geen eenheid. Het is allemaal schijn. Het is alsof de tandarts je witte tanden voorhoud, maar in werkelijkheid je tanden bleekt met sigaretten en zwarte thee. Eigenlijk zijn we qua cultuur echt heel erg gezegend, maar we hebben de verkeerde mensen aan de macht." De Chinese student beaamt het standpunt van Branavan: "In de politiek zijn veel mensen corrupt. Je kan eigenlijk beter spreken van vriendjespolitiek. Er is helemaal geen verbetering. Vroeger vergeleken we onszelf met Japan, een wereldmacht, nu vergelijken we onszelf met Sri Lanka. Kijk hoe diep we gedaald zijn!"

De Maleise Nasreen vindt dat de meningen van de Chinese student en Branavan wel een heel erg negatief perspectief hebben. "Okť, de meeste burgers vinden de minister-president en de viceminister-president inderdaad niet leuk en de 1Malaysia campagne is ook erg teleurstellend. Eigenlijk is het alleen maar van toepassing op extremisten die moeten leren om met de andere etniciteiten om te gaan. In MaleisiŽ gaat iedereen al om met mensen van een ander ras. We maken geen onderscheid in met wie we omgaan op basis van etniciteit. We hebben dus echt geen campagne nodig om ons te vertellen dat we een eenheid moeten vormen. Dat doen we al."

Clair, de Chinese vriendin van Nasreen, knikt. "De mindset van het volk is veranderd. We zijn niet meer zoals 55 jaar geleden aparte groepjes maar we zijn dichter naar elkaar toegegroeid. We zouden allemaal gezien moeten worden als MaleisiŽrs, ongeacht onze afkomst." "Inderdaad", voegt Nasreen toe, "Dat je MaleisiŽr bent, betekent niet Maleier. We zijn multicultureel. Iedereen hoort erbij. Het is tijd om de wet te veranderen. Misschien bij de volgende verkiezingen. Dan is er in ieder geval een vooruitgang geboekt."

Toch is niet iedereen even blij met de grote mix van etniciteiten in het land. Een taxichauffeur benadrukt hoe de schoonheid van MaleisiŽ twee kanten heeft. "We hebben veel geluk hier, want in MaleisiŽ hebben we geen last hadden van natuurrampen zoals tyfoons, maar we hebben het minder getroffen qua bevolking. Het is vaak al lastig genoeg wanneer er ťťn ras in een land woont, want dan heb je binnen het ras ook al ruzies. Wij hebben meerdere rassen en hebben dus intra- en interetnische problemen. Wij hebben geen natuurrampen, maar menselijke rampen."

Ook Nasreen vertelt dat het samenleven in een land nog niet altijd betekent dat iedereen elkaar hetzelfde gunt: "Er was recentelijk een kleine rel op de openbare universiteiten. Eigenlijk zijn deze universiteiten alleen toegankelijk voor de bumiputra. Nu willen ze ook niet-bumiputra toelaten tot de openbare universiteiten. Er werd fel geprotesteerd door de studenten. Wellicht dat daarom ook wel 1Malaysia is opgericht, om dit soort issues te voorkomen in de toekomst."

Ondanks deze gebeurtenis vindt Nasreen niet dat er echt sprake is van racisme tussen de verschillende bevolkingsgroepen. "Natuurlijk maken we wel eens van die typerende grappen over andere rassen. Maar dat is gewoon voor de lol bedoeld en niet als een middel om te discrimineren. We maken zelfs eerder grappen over ons eigen ras dan over iemands anders ras. Ieder ras heeft zijn tekortkomingen en daar maken we allemaal wel eens spottende grapjes over."

"Dit soort grappen zullen altijd blijven bestaan", zegt Rashid, een ober in de Indiase wijk Brickfield. "De overheid zal een goede manier moeten vinden om het land echt bij elkaar te brengen. De 1Malaysia campagne is propaganda. Dat ziet iedereen. Er worden veel valse beloftes gemaakt en dat maakt het volk sceptisch. Aan de ene kant willen ze zelf dat we een eenheid vormen, maar aan de andere kant segregeren ze de etniciteiten zelf! Er is niks mis met het voeren van een campagne zoals 1Malaysia, maar als je het doet, doe het dan goed. Begin met het afschaffen van de verschillen in rechten. Pas dan kunnen we verder gaan om een echte eenheid te vormen."

In de straten van MaleisiŽ is er weinig te zien van etnische onrust tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Iedereen leeft met elkaar en staat open voor elkaars cultuur en etniciteit. Het verschil in rechten tussen de verschillende etniciteiten wordt door het volk dan ook bestempeld als oneerlijk en onnodig. Ruim 55 jaar na de onafhankelijkheid van dit land is het volk toe aan verandering. Het volk wil actie zien, zo beaamt ook de Chinese student.
- - Gerelateerd:

•  2012/03/02 CeŽert 1Malaysia harmonie of propaganda?
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2013
•  Links naar het nieuwsarchief