-

Tsunami in MaleisiŽ

•  Een aardbeving met tsunami's als resultaat
•  De gevolgen voor MaleisiŽ
•  Maatregelen tegen nieuwe tsunami's
•  Beelden van de tsunami in MaleisiŽ


Een aardbeving met tsunami's als resultaatOmhoog

Op 26 december 2004, om 07:58 werd de Indische Oceaan opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 9.3 (bijgesteld februari 2005, oorspronkelijke kracht 8.9) op de schaal van Richter. Omdat de aardbeving onder water plaats vond noemt men een zulke beving vaak ook een zeebeving. De kracht van de aardbeving veroorzaakte gigantische tsunami's, vloedgolven die zich met snelheden tot 900 kilometer per uur over de bodem van de Indische oceaan verplaatsten om daarna met een allesvernietigende kracht in te beuken op de kusten van vooral IndonesiŽ, Sri Lanka, India, Thailand en MaleisiŽ. Zelfs de oostkust van Afrika, waaronder landen als Somalie en Kenia, werd getroffen ondanks het feit dat deze op meer dan 4500 kilometer gelegen was van het epicentrum van de beving dat zich voor de westkust van Sumatra, nabij Atjeh bevond.


De tsunami veegde meerdere dorpen en zelfs hele steden letterlijk van de kaart. Als resultaat noteerde men 273.435 slachtoffers (Update: 06/03/2005) waarvan het merendeel op de westkust van noord Sumatra in IndonesiŽ, waardoor het een van de meest dodelijke natuurrampen werd sinds mensenheugenis. De aardbeving zelf heeft zich geplaatst als vierde grootste sedert 1900. Een week later waren al meer dan 15 naschokken geregistreerd die een kracht hadden van 5.0 tot 6.5 op de schaal van Richter, ze veroorzaakten echter geen nieuwe vloedgolven.


Afbeelding: De beving nabij Atceh, Indonesie is een van de grootste ooit opgemeten.
De beving nabij Atceh, IndonesiŽ is een van de grootste ooit opgemeten.Afbeelding: Telok Bahang, Penang. De eerste golf aan de horizon Afbeelding: Batu Feringghi, Penang. De eerste golf aan de horizon
Telok Bahang, Penang
De eerste golf aan de horizon
Batu Feringghi, Penang
De eerste golf aan de horizonDe gevolgen voor MaleisiŽOmhoog

Hoewel MaleisiŽ relatief dicht bij het epicentrum van de aardbeving ligt, werd het meeste van de kustlijn gespaard van tsunami's doordat het was afgeschermd door Sumatra. Enkel in het noorden werden tsunami's geregistreerd. Vooral de eilanden Penang en Langkawi werden getroffen alsook de kusten van Kedah en Perak. In totaal zijn er 68 doden en 200 gewonden gevallen als gevolg van de 'killer tsunami'. Ongeveer 7000 mensen werden uit de getroffen gebieden geŽvacueerd.


Afbeelding: Een boot door de tsunami op de snelweg achtergelaten Afbeelding: Een achtergebleven auto, Kedah
Een boot door de tsunami
op de snelweg achtergelaten
(Foto: New Strait Times)
Een achtergebleven auto, Kedah
(Foto: New Strait Times)
 
Afbeelding: Een visser bekijkt de schade aan zijn boot in Kuala Muda, Kedah Afbeelding: Grote schoomaak op een school in Kuala Teriang, Langkawi
Een visser neemt de schade aan
zijn boot op in Kuala Muda, Kedah
(Foto: New Strait Times)
Grote schoomaak op een school
in Kuala Teriang, Langkawi
(Foto: New Strait Times)In een eerste reactie op het drama werden alle vergunningen voor het afschieten van vuurwerk tijdens de overgang naar het nieuwe jaar ingetrokken. Ook concerten en festiviteiten werden geannuleerd. Eerste Minister van MaleisiŽ Abdullah Ahmad Badawi vroeg om te bidden voor de slachtoffers in het land "This is not the time to be happy as tens of thousands of people in northern Malaysia are grieving. We have never had a disaster like this in our country".


Afbeelding: Het inzamelen van hulpgoederen Afbeelding: Het inzamelen van hulpgoederen
Het inzamelen van hulpgoederen
in MaleisiŽ
Het inzamelen van hulpgoederen
in MaleisiŽVolgens de minister van financiŽn worden de economische verliezen voor MaleisiŽ op 100 miljoen Ringit geschat. De materiŽle schade in Kuala Mudu in Penang alleen al zou 21 miljoen bedragen en in Kedah 29 miljoen. De schade aan het toerisme en de financiŽle sector worden afgedaan als minimaal. (1 USD = 3.8 rgt / 1 Euro = 4.8 rgt)


Afbeelding: Kuala Lumpur 15/08/2004, de zichtbaarheid bedroeg minder dan 5 km
Krachtige golven slaan te pletter op de zeedijk van een resort in Penang
(Foto: Reuters)Maatregelen tegen nieuwe tsunami'sOmhoog

Op verschillende plaatsen in Penang bestaat er een 'baywatch early warning system', een reeks wachttorens die door een redder of uitkijk bemand zijn. Het systeem toonde zich doeltreffend op stranden zoals die van Batu Ferringhi, over de gehele lengte van het strand (2 kilometer) was geen enkel slachtoffer gevallen omdat men de vloedgolven op tijd zag aankomen en men de gasten tijdig van het strand kon halen. De hotels op Penang bleken ook over uitstekende verbindingen te beschikken met hun tegenhangers in verder gelegen Langkawi en konden deze ruim op tijd verwittigen over de naderende vloedgolf. Het resultaat was een laag aantal slachtoffers op lokaties waar de hotels aanwezig waren.

Penang beschikte over een relatief eenvoudig waarschuwingssyteem omdat er in de regio regelmatig aardbevingen plaatsvinden. Men zou nu het baywatch systeem van Penang, dat voornamelijk door de hotels zelf wordt onderhouden, gaan uitbreiden over alle stranden zodat het grote publiek sneller op de hoogte zou zijn bij naderend onheil.


Beelden van de tsunami in MaleisiŽOmhoog

Video: Tsunami op Miami Beach, Penang, MaleisiŽ 2004/12/26 Miami Beach, Penang, MaleisiŽ (1.85MB)
Video: Kerunchut Beach, Penang, MaleisiŽ 2004/12/26 Kerunchut Beach, Penang, MaleisiŽ (2.45MB)
Video: Penang, MaleisiŽ 2004/12/26 Penang, MaleisiŽ (3.88MB)
Video: Een resort in Penang, MaleisiŽ 2004/12/26 Een resort in Penang, MaleisiŽ (507KB)
Video: Ferringhi Beach, Penang, MaleisiŽ 2004/12/26 Ferringhi Beach, Penang, MaleisiŽ (784KB)
Video: Impact op het toerisme in MaleisiŽ 2004/12/26 Impact op het toerisme in MaleisiŽ (12.10MB)
Video: Impact op het toerisme in MaleisiŽ 2004/12/30 BBC - Family caught by tsunami in Malaysia (303KB)
Video: Impact op het toerisme in MaleisiŽ 2005/03/28 BBC Sumatra quake sparks Malaysia panic (1.34KB)


- Heeft u meer beelden uit MaleisiŽ?
Aarzel niet, en stuur ze ons toe!
- In deze categorie:

•  Bosbranden in MaleisiŽ
•  De 'haze' in MaleisiŽ
•  Mensenrechten


Externe sites:

•  Tourism Malaysia over de tsunami [EN]
•  BBC News [EN]
•  CNN International [EN]