- 2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis

In Brunei is het niet langer toegestaan Kerstmis publiekelijk te vieren omdat dit het geloof van moslims zou aantasten. Dat heeft het ministerie van Religieuze Aangelegenheden van het sultanaat laten weten. Niet-moslims mogen de geboorte van Jezus wťl herdenken, maar dan enkel binnenskamers en mits toestemming.

Brunei is een piepklein land op het eiland Borneo, volledig door MaleisiŽ omsloten. Het was lange tijd een Brits protectoraat tot het op 1 januari 1984 onafhankelijkheid verkreeg. Sultan Hassanal Bolkiah is het staatshoofd en tevens ťťn van de rijkste mannen ter wereld. Daarnaast is hij ook premier, minister van Defensie en minister van FinanciŽn. De facto regeert hij dan ook als een dictator over het sultanaat.

Vorig jaar veroorzaakte hij een grote controverse nadat hij de sharia had ingevoerd. Dit maakte straffen als het amputeren van ledematen en zelfs de doodstraf mogelijk. Ook de rechten van holebi's kwamen in het gedrang. Internationaal kwam daarom een boycot op gang gericht tegen een keten van luxueuze hotels in handen van de sultan. Beroemdheden als Richard Branson en Stephen Fry sloten zich bij het protest aan.


"Openlijk en overdadig vieren van Kerstmis indijken"

Nu gaat Bolkiah nog een stap verder en verbiedt hij het vieren van Kerstmis in Brunei. Voortaan mag er geen kerstversiering meer hangen, mogen er geen kaarsen branden, kerstgroeten worden verzonden of kerstliederen worden gezongen.

"Deze maatregelen zijn bedoeld om het openlijk en overdadig vieren van Kerstmis in te dijken", laat het ministerie van Religieuze Aangelegenheden weten. "Dit zou het geloof van de moslimgemeenschap kunnen aantasten."

Niet-moslims zoals christenen mogen Kerstmis wťl vieren, maar dan wel binnenskamers. Vooraleer de festiviteiten te starten, moeten ze ook de autoriteiten verwittigen.


Kerstgroeten

De maatregel van de sultan volgt op een gelijkaardige waarschuwing van een groep imams eerder deze maand. Zij droegen de moslimbevolking van Brunei op niet deel te nemen aan vieringen zoals Kerstmis omdat die "op geen enkele manier in verband staan met de islam", tot "imitatie" kunnen leiden en onbewust het geloof van moslims kunnen aantasten.

"Moslims die bij kerstvieringen religieuze symbolen overnemen zoals het kruis, het aansteken van kaarsen, het zetten van een kerstboom, het zingen van religieuze liederen, het sturen van kerstgroeten, het ophangen kerstversiering of het maken van kerstgeluiden, gaan in tegen het islamitische geloof", gingen ze verder.

"Sommigen denken dat dit een frivole kwestie is, maar als moslims en als een moslimnatie moeten we vieringen van andere godsdiensten weren omdat ze ons geloof kunnen aantasten."

Niet alle inwoners van Brunei kunnen zich vinden in de richtlijnen van de sultan en de imams. Via de sociale media uiten ze hun protest door kerstfoto's te posten met de hashtag #MyTreedom.
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2015
•  Links naar het nieuwsarchief