[an error occurred while processing this directive]
- 2012/03/02 Ceëert 1Malaysia harmonie of propaganda?

In Maleisië loopt al enige tijd een campagne die moet zorgen voor meer harmonie onder de bevolkingsgroepen die het land rijk is. Het brein hierachter is de minister-president, Najib Razak. Er wordt echter getwijfeld aan zijn bedoelingen. "Deze campagne gaat over propaganda vanuit de overheid", zegt één van de critici.

Maleisië is een land waarin verschillende etnische bevolkingsgroepen naast elkaar leven. Chinezen, Indiërs en Maleisiërs vormen hierin de grootste. Om etnische onrust in het land te voorkomen, heeft de huidige minister-president Najib Razak de campagne OneMalaysia ingevoerd. Deze campagne is door heel het land terug te vinden, van billboards in de stad tot in corporate advertising van bedrijven. Razak vertelt op de campagnewebsite dat het zijn levenslange droom is om een saamhorig, vredig en welvarend Maleisië te creëren, met veel kansen en mogelijkheden voor alle burgers. Dat is de reden waarom hij deze campagne heeft opgericht. Razak beschouwt de etnische diversiteit in zijn land als uniek. Tijdens zijn campagne ligt de nadruk op de gemeenschappelijke wensen van de bevolking: mogelijkheden, respect, vriendschap en begrip.

Wanneer je op straat loopt in de hoofdstad Kuala Lumpur kom je het overal tegen; de reclamecampagnes voor 1Malaysia. Het logo bestaat uit het cijfer één met daarin de Jalur Gemilang, de Maleisische vlag verwerkt. Daarnaast zie je op billboards burgers met alle drie de etnische achtergronden één vinger in de lucht steken, als symbool voor 1Malaysia. Niet alleen via de buitenreclame verspreidt Razak zijn campagne. Via sociale media probeert hij de jongere generatie te bereiken en hoopt hij op een dialoog met deze groep. Razak is in september 2010 begonnen met campagnevoeren. In bedrijven die (gedeeltelijk) door de overheid worden gesteund zie je de invloeden van 1Malaysia terug. Werknemers uit alle etnische groepen worden aangenomen, zodat een evenwichtig beeld van alle burgers wordt gepresenteerd. Voor de Maleisische burger is er geen ontkomen aan; je wordt, waar je ook bent, geconfronteerd met het concept van 1Malaysia.

1Malaysia zorgt er volgens de minister-president voor dat gemeenschappelijke waarden realiteit worden. Over deze doelstelling hebben echter een aantal mensen hun twijfels. Zij zijn van mening dat er helemaal geen campagne nodig is om harmonie onder de bevolking te krijgen. Volgens hen bestaat deze harmonie al jaren. Zij zien dit initiatief van hun minister-president als propaganda, om zo stemmen te winnen voor de aankomende verkiezingen.

Hoogleraar Govindaraju Manickam (36), verbonden aan Taylor's University te Kuala Lumpur, doet momenteel onderzoek naar corporate advertising en het creëren van een nationale identiteit in Maleisië. Om het concept van 1Malaysia beter te begrijpen is het volgens Manickam van belang iets meer te weten over de geschiedenis van Maleisië. "De vijf principiële nationale regels vormen de basis voor 1Malaysia", legt zij uit. Die regels werden gevormd na de raciale slag tussen bevolkingsgroepen op 13 mei 1969. Het was de bedoeling dat mensen na deze slag hun burgerschap gingen waarderen en zich als een goede burger op zouden stellen. "Dat doen ze door zich te houden aan geloof in God, loyaliteit aan de koning en aan het land. Daarnaast zijn gehoorzaamheid aan de constitutie, het hebben van een goed moraliteit en gedrag belangrijk". Zo op het eerste gezicht klinkt het initiatief van Razak niet verkeerd.

Maar Manickam ziet dat anders. "Razak probeert de drie etnische groepen te verenigen. Maar wanneer zijn we niet verenigd? We zijn altijd samen en hebben respect voor elkaar. Het doel van deze campagne is niet om ons te verenigen, het gaat meer om de propaganda van de overheid".

Collega Theresa Long (34), tevens verbonden aan Taylor's University, deelt deze mening. Volgens Long bevindt de overheid zich in een instabiel stadium. "Er hebben de afgelopen jaren een aantal protestacties plaatsgevonden in Maleisië. De overheid moest iets bedenken om weer controle te krijgen over het land." De hoogleraar denkt dat 1Malaysia een poging is van de overheid om steun van de bevolking te winnen. "1Malaysia is een vaardigheidsvorm, een kunstje". Dat kunstje zou goed van pas komen, want toevallig vinden er binnen dit jaar verkiezingen plaats.

Niet alleen deskundigen twijfelen aan de campagnedoelstelling. De onafhankelijke krant Malaysiakini bericht over de dubieuze bedoelingen van Razak. In het artikel "You call it nation building, others call it propaganda" komen verschillende burgers aan het woord die de mening van de hoogleraren delen. Ondanks deze kritiek blijft Razak steevast volhouden aan zijn ideologische 1Malaysia. Of de campagne het beoogde doel van Razak bereikt, wordt pas duidelijk als de verkiezingen beginnen.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in Maleisië
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook Maleisië
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 Maleisië: Israëlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 Maleisië: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2012
•  Links naar het nieuwsarchief
-