[an error occurred while processing this directive]
- 2008/04/15 Rialto Wereld presenteert: New Malaysian Cinema

De Maleisische cinema zit in de lift. Een groep filmmakers, die zichzelf bestempelt als 'New Wave', gaat de laatste jaren met de ene na de andere internationale filmprijs aan de haal.

Reden voor Rialto om na ArgentiniŽ en Zuid-Afrika dit fascinerende filmland onder de loep te nemen met de filmmanifestatie New Malaysian Cinema. Rialto vertoont niet alleen Maleisische films, ook de sfeer en het gevoel van MaleisiŽ worden in het theater tot leven gebracht.

Van 29 oktober t/m 2 november organiseert Rialto haar derde Rialto Wereld Filmmanifestatie: New Malaysian Cinema, een festival gewijd aan de meest recente filmontwikkelingen in MaleisiŽ. Op zichzelf al een wereldpremiŤre, want nooit eerder stond de Maleisische cinema centraal op een festival van deze omvang. Op het programma staan ruim 40 lange en korte films, en documentaires. Een deel van het theater zal worden ingericht als Asian Lounge, zodat de bezoeker zich vijf dagen lang in oosterse sferen kan onderdompelen. Een voorproefje op New Malaysian Cinema is te zien op woensdag 20 augustus tijdens Rialto in de Openlucht!, waar 'Mukhsin' van Yasmin Ahmad vertoond zal worden. Deze film heeft al diverse prijzen in de wacht gesleept, o.m. bij het filmfestival van Berlijn. Tijdens de manifestatie zal Yasmin Ahmad te gast zijn in Rialto, samen met vijf andere regisseurs. Uiteraard zullen deze regisseurs met het publiek van gedachten wisselen over hun eigen films en de Maleisische cinema in het algemeen. Net als in voorgaande jaren zal een deel van het programma aansluitend door het land toeren.

Van oudsher werd in MaleisiŽ het filmaanbod gedomineerd door commerciŽle Indiase, Chinese en Filippijnse films. Na een korte opleving, begin jaren vijftig, zakte de Maleisische filmindustrie weer weg. Acht jaar terug diende zich echter een kentering aan met de opkomst van een nieuwe generatie onafhankelijke filmmakers: de 'New Wave'. Deze filmmakers, hoofdzakelijk behorend tot de Chinese en Indiase etnische minderheid, maken hun films met weinig middelen en weinig geld, gebruikmakend van relatief goedkope digitale opnameapparatuur. Niettemin is de internationale waardering voor hun films groot: filmmakers als Yasmin Ahmad, Ho Yuhang, James Lee, Liew Seng Tat, Amir Muhammad en Tan Chiu Mui hebben de laatste jaren de ene na de andere belangrijke internationale filmprijs in de wacht gesleept met films over herkenbare thema's als grootstedelijke problematiek, relaties en de multiculturele samenleving - altijd persoonlijk, soms rauw dan weer met humor in beeld gebracht.

Uniek is de wijze waarop deze filmmakers met elkaar samenwerken: niet alleen verrichten zij hand- en spandiensten voor elkaar - regisseur A doet bijvoorbeeld het camerawerk voor regisseur B of speelt een rol in de film van regisseur C en vice versa. Ook co-financieren zij elkaars werk met het prijzengeld dat zij op internationale filmfestivals hebben gewonnen. Zo gebruikte Tan Chui Mui het prijzengeld voor haar debuutfilm 'Love conquers all', gewonnen in Pusan en Rotterdam, om het debuut van Liew Seng Tat te financieren. Dit resulteerde in de film 'Flower in the pocket', die op zijn beurt ook in Pusan en Rotterdam in de prijzen viel.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl


Aanverwante pagina:

•  2008/02/01 Tiger Award voor Maleisische film 'Flower in the pocket'
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2008
•  Links naar het nieuwsarchief
-