[an error occurred while processing this directive]
- 2008/04/15 Nederlandse polders voor landaanwinning in Singapore?

Zout water moet zoet worden, troebel water blauw, afvoerwater drinkbaar. Bovendien wil Singapore water zien klotsen in de anders vaak kurkdroge kanalen in de stad. De wensen van de rijke republiek vragen om een zeer geavanceerd operationeel waterbeheerssysteem, dat Deltares ontwikkelt.

Singapore damt de ene na de andere baai af. Het afsluiten van het Marina Reservoir, "een droomlocatie" in het bruisende hart van Singapore, is de vijftiende op rij. Bij fikse tropische regenval moet de dam het kleinste land van Zuidoost-AziŽ voor overstromingen behoeden. Nederland is bij de nieuwe waterpolitiek van Singapore goed vertegenwoordigd. Nijhuis Pompen leverde de zeven pompen in de 350 meter lange barrage die elk 40 kubieke meter water per seconde kunnen verwerken. Deltares testte de waterverplaatsers die in geval van nood in werking treden. Maar waar Nijhuis' rol er grotendeels opzit, heeft Deltares de komende jaren zijn handen vol aan het Marina Reservoir. De baai speelt namelijk een belangrijke rol in de toekomstige drinkwatervoorziening. Bovendien moet recreatie mogelijk blijven. "De verschillende belangen vragen om een hoogwaardig operationeel beheerssyteem", zegt Tjitte Nauta, projectmanager zee- en kustsystemen bij Deltares. In opdracht van PUB (Public Utilities Board), de overheidsinstantie voor watervoorziening en beheer in Singapore, voert Deltares die "voortvarende" opgave uit. "We moeten rekening houden met verschillende scenario's; wanneer moeten we pompen, wanneer moet er extra belucht worden om het systeem te mengen? Hoeveel water moet er worden rondgepompt en gezuiverd, wanneer mag er wel en wanneer niet worden gezwommen? Samen met de PUB wegen we de belangen af." Uiteindelijk moet Deltares een systeem opleveren dat op basis van directe waarnemingen, radarinformatie, sensormetingen en online computerberekeningen waarschuwt wanneer welke maatregelen moeten worden getroffen.

In het reservoir van ongeveer 6 meter diep en 200 hectare groot, moet zout water zoet worden gemaakt. Deltares moet er voor zorgen dat stank, zuurstofloosheid, troebelheid, bacteriŽle en blauwalgenproblemen worden voorkomen. "Omdat nog niet alle maatregelen zijn ingevoerd en we bang zijn voor problemen met de kwaliteit van het water, houden we het de komende twee jaar brak. Daarna werken we geleidelijk toe naar een zoetwatersysteem." Het reservoir maakt deel uit van een groot nieuw drinkwaternetwerk in Singapore. Regenwater dat wordt opgevangen in een stedelijk gebied van 10.000 hectare, het "Marina Reservoir catchment", wordt via drainagekanalen en riviertjes geleid naar het reservoir. Daarvandaan wordt het water doorgepompt naar een waterzuiveringsinstallatie en vervolgens naar bijna 5 miljoen gebruikers. Nauta: "Daarmee wordt Singapore een stuk minder afhankelijk van drinkwater uit MaleisiŽ." Ten behoeve van stadsverfraaiing en recreatieve doeleinden zal het water uit het Marina Reservoir ook in de anders doorgaans droogliggende drainagekanalen worden gepompt. De kosten van de dam bedragen ongeveer 100 miljoen euro. Hiernaast wordt flink geÔnvesteerd in nieuwe rioolstelsels, zuiveringscapaciteit en recirculatiesystemen.

Met het voormalige WL/Delft Hydraulics is Nauta al jaren actief in Singapore. Vanaf begin jaren negentig werden de opdrachten steeds groter en momenteel is Deltares "zwaar aanwezig in het land met geld". "Singapore is een belangrijke markt voor de waterbouw. Nu al zijn Nederlandse bedrijven goed vertegenwoordigd in het land." Nauta denkt dat dit voorlopig zo blijft. "Meerdere baaien zullen in de toekomst worden afgesloten en Singapore heeft daarbij grote behoefte aan meer land." Omdat Singapore om politieke redenen geen zand uit MaleisiŽ en IndonesiŽ krijgt en zand verslepen uit Vietnam of Birma te duur is, staat het land volgens Nauta open voor alternatieve vormen van landaanwinning. "Ook aan polders wordt gedacht." Volgens Nauta heeft Singapore grote ambities om een belangrijke speler in de waterbouw te worden. "Om dit te realiseren hebben ze recent een onderzoeksalliantie opgezet samen met de Nationale Universiteit van Singapore en Deltares."

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl


Aanverwante pagina's:

•  2005/10/29 Inwoners Singapore moeten korter douchen
•  2005/01/15 Baggeraars terug naar Singapore
•  2002/08/09 Singapore en MaleisiŽ ruzieŽn over water
•  2002/08/07 Singapore drinkt geflest rioolwater
•  1999/09/18 MaleisiŽ sluit luchtruim voor vliegtuigen Singapore
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2008
•  Links naar het nieuwsarchief
-