[an error occurred while processing this directive]
- 2007/07/04 Rabobank financiert destructieve palmolieplantages

Rabobank is financier van palmoliebedrijf Wilmar, dat in IndonesiŽ verantwoordelijk is voor de illegale kap van bossen, illegale productie van palmolie en andere wetsovertredingen. Dit blijkt uit onderzoek van Milieudefensie, samen met de Indonesische organisaties Lembaga Gemawan en Kontak Rakyat Borneo. Milieudefensie roept de bank en andere financiers en afnemers van Wilmar op, de samenwerking te stoppen als er geen eind komt aan de mistoestanden. Vandaag (4 juli) debatteert de Tweede Kamer over de duurzaamheid in palmolie.

Het onderzoek vond plaats aan de hand van steekproeven bij drie plantages van Wilmar International Ltd., 's werelds grootste palmoliehandelaar, op West-Kalimantan. Uit het onderzoek blijkt dat Wilmar illegaal palmolie produceert en zich schuldig maakt aan het kappen en afbranden van bos voor haar plantages, wat verboden is en desastreuze gevolgen heeft voor de lokale bevolking.

Rabobank vindt de alarmerende uitkomst van het onderzoek geen aanleiding voor maatregelen. Omdat alleen het conglomeraat Wilmar wordt gefinancierd, rekent de Rabobank problemen op de specifieke plantages die onderzocht zijn niet tot haar verantwoordelijkheid. "De zogeheten 'Palm Oil Code' van de bank blijkt dus een 'papieren tijger'", stelt campagneleider Anne van Schaik van Milieudefensie. "Alleen het imago van de bank vaart er wel bij, terwijl de bossen gewoon verdwijnen. Wij willen dat de Rabobank de reikwijdte van haar palmoliecode uitbreidt naar de hele bedrijfsvoering". Milieudefensie roept ook andere financiers en afnemers van palmolie van Wilmar op, zich in te zetten voor een oplossing van de misstanden bij het bedrijf.

Volgens Milieudefensie kan ook de Nederlandse overheid niet langer achterblijven. Nederland is binnen Europa de grootste importeur van palmolie voor biomassa, en veel Nederlandse bedrijven zijn betrokken bij de import en de financiering van palmolie. Milieudefensie wil dat er een monitoringssysteem voor duurzaamheid van banken komt. "Daarmee kunnen er objectieve regels worden vastgesteld en nageleefd waaraan Nederlandse banken die internationaal opereren zich moeten houden," aldus Van Schaik. Milieudefensie ook wil dat de overheid geen subsidie geeft voor palmolie als biomassa, zolang er geen duurzaamheidscriteria voor palmolie zijn. Op woensdag 4 juli debatteert de Tweede Kamer over de criteria voor duurzame biomassa.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
Aanverwante pagina:

•  2006/12/25 MaleisiŽ zet palmoliereus in de steigers
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2007
•  Links naar het nieuwsarchief
-