[an error occurred while processing this directive]
- 2005/12/30 Gedwongen islamitische begrafenis veroorzaakt onrust

In MaleisiŽ is opschudding ontstaan over de gedwongen islamitische begrafenis van M. Moorthy, de eerste Maleisische Mount Everest-beklimmer en een geboren hindoe. De civiele rechtbank weigerde de begrafenis tegen te houden, omdat de zaak onder de islamitische Sjaria-wetgeving zou vallen.

Moorthy (36), een nationale held sinds hij in 1997 als eerste MaleisiŽr de Mount Everest bedwong, overleed op 20 december aan de gevolgen van een verkeersongeluk. Volgens de islamitische autoriteiten zou hij zich tot de islam bekeerd hebben en dus op islamitische wijze begraven moeten worden. Omdat niet bewezen kon worden dat Moorthy zich had bekeerd, werd een Sjaria-rechtbank ingeschakeld om een verklaring te krijgen.

Kaliammal Sinnasamy, de vrouw van Moorthy, beweert echter dat haar man zijn hele leven hindoe is gebleven. Hij dronk alcohol, at varkensvlees en bad tot hindoegoden, zegt ze. Ze zegt ook dat hij zich niet met zijn volle verstand in het ziekenhuis bekeerd kan hebben, omdat hij in coma was na het ongeluk.

Kaliammal vroeg een civiele rechtbank of ze het lichaam van haar man uit het ziekenhuismortuarium mocht halen voor een hindoeÔstisch begrafenisritueel. De rechtbank weigerde echter uitspraak te doen in de zaak, omdat het een religieuze kwestie betrof.

Zowel moslims als niet-moslims zijn verontwaardigd over de affaire. Ze vragen zich af wat de vrijheid van godsdienst Ė ingeschreven in de Maleisische grondwet - voorstelt. Ongeveer 60 procent van de 26 miljoen MaleisiŽrs is moslim. Tot de religieuze minderheden in MaleisiŽ horen onder meer hindoes, boeddhisten, christenen en sikhs. De officiŽle religie in het land is echter de islam.

In de jaren tachtig werd het islamitische recht ingevoerd en in 1993 werd de grondwet veranderd, zodat civiele rechtbanken niet meer het laatste woord hebben. "Als de wet niet veranderd wordt, dan hebben niet-moslims geen enkele bescherming meer", zegt A. Sivanesan, raadgever van Kaliammal.

De invloedrijke Consultatieve Raad van Boeddhisten, Christenen, Hindoes en Sikhs zegt "geschokt" te zijn door de kwestie. De raad wil dat de Grondwet gewijzigd wordt, zodat de Hoge Raad het laatste woord krijgt als het gaat om bekeringskwesties.

Volgens analisten stellen islamitische leiders in MaleisiŽ zich sinds de aanslagen van 11 september in de VS harder op, omdat voor hun gevoel de islam onder toenemende druk staat.

Kaliammal is bij een hogere rechtbank in beroep gegaan, in de hoop dat die haar toestaat het lichaam van haar man op te graven.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl


Aanverwante pagina's:

•  2004/09/06 Met haar kinderen mag Shamala niet bidden
•  2004/07/31 Geen godsdienstvrijheid voor ex-moslims MaleisiŽ
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2005
•  Links naar het nieuwsarchief
-