[an error occurred while processing this directive]
- 2002/10/15 'Waarom moet mijn man nůg meer gestraft worden?'

De Maleisische vice-premier Anwar Ibrahim werd vier jaar geleden op bedenkelijke gronden gearresteerd. Waarnemers vermoeden dat premier Mahathir hem zo politiek onschadelijk wilde maken. Anwar zit nog altijd vast, zijn vrouw neemt zolang de leiding van de politieke partij waar.

Anwar Ibrahim, ooit de gedoodverfde opvolger van de Maleisische premier Mahathir, raakt steeds verder geÔsoleerd in zijn gevangeniscel. Drie jaar geleden werd hij tot twaalf jaar veroordeeld wegens corruptie en sodomie. Zijn boeken worden gecontroleerd, zijn radiootje werd hem afgenomen. Zijn naaste familie wordt het moeilijk gemaakt als ze hem in zijn cel willen bezoeken.

"We hebben geen privacy", zegt zijn vrouw dr. Wan Azizah, zichtbaar vermoeid. Ze verontschuldigt zich voor de telefoon die onafgebroken gaat in het partijkantoor van Anwars oppositiepartij Keadilan. Sinds Anwars arrestatie is ze de voorzitter van zijn partij. "Tijdens zo'n gevangenisbezoek worden we omringd door cipiers. Die schrijven alles op wat we tegen elkaar zeggen. Niemand durft aardig tegen hem te zijn. Ooit gaf een cipier mijn man een zakje met Kentucky Fried Chicken. Hij vertelde dat lachend tijdens ons bezoek. De keer daarop was die cipier verdwenen."

Anwar brengt zijn dagen in bed door met een hernia en slikt zware pijnstillers. Zijn Nederlandse arts Thomas Hoogland zegt hem alleen in zijn kliniek in Duitsland te kunnen opereren omdat in MaleisiŽ de techniek ontbreekt. Maar Anwar krijgt daar geen toestemming voor.

"Ik begrijp het niet", zegt Wan. "Hij zit al gevangen. Waarom moet hij nog meer gestraft?"

Ze is moeder van zes kinderen. De jongste zit nog op de lagere school en de oudste gaat naar de universiteit. "Mijn kinderen klagen dat ze me bijna niet meer zien. Voorheen nam mijn man alle politieke beslissingen.

Ik was oogarts. Als mijn patiŽnten na een oogoperatie weer konden zien, waren dat mijn mooiste momenten. Ik ben geen politicus."

GeŽmotioneerd vertelt ze over de arrestatie van haar man op 20 september 1998. Zwaar bewapende commando's omsingelden het huis van de vice-premier. Haar jongste kind verstopte zich onder het bed van haar moeder. De andere kinderen zagen hoe hun vader als een crimineel werd afgevoerd. Negen dagen later ontmoette het gezin Anwar met een blauw geslagen oog in een politiecel.

"Ik weet dat het een politiek spel is. Maar de rechtsgang lag buiten mijn voorstellingsvermogen. Tijdens zijn proces werd zelfs vuil beddengoed als bewijsmateriaal voor sodomie opgevoerd. De rechter kreeg in beide zaken het bewijsmateriaal niet rond."

Gelooft u dat premier Mahathir achter Anwars arrestatie zat? Anwar zocht nadat de financiŽle crisis in 1997 uitbrak zonder Mahathirs toestemming contact met het Internationaal Monetair Fonds?

"Ik geloof in een politieke samenzwering. Mahathir regeert volgens het patronagesysteem. Iedereen moet naar zijn pijpen dansen".

Maar uw man was gewaarschuwd. Hij zou nooit de opvolger van Mahathir worden want zijn regeringspartij, UMNO, stond niet als ťťn man achter Anwar. Hij wilde niet luisteren.

"Als minister van financiŽn weigerde mijn man een deal te sluiten met Mahathirs zoon die betrokken was bij een financieel schandaal. Zijn tegenstanders noemden mijn man ongeloofwaardig, omdat hij pas na zijn aftreden daarmee naar buiten kwam. Dat is een keuze die hij heeft gemaakt. Mahathir maakt met al zijn opvolgers ruzie. Telkens beweert hij op te zullen stappen. Volgend jaar zou het dan zover zijn -na 21 jaar. Ik geloof het nog niet."

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2002
•  Links naar het nieuwsarchief
-