[an error occurred while processing this directive]
- 2002/10/01 Nieuw Maleisisch virus steelt wachtwoorden

Volgens de cijfers van MessageLabs staat de worm nu al op de derde plaats van meest verspreidde virussen. Alleen de oudgedienden Klez.H en Yaha.E zorgen op dit moment nog voor meer infecties.

"Zaterdag hebben we de eerste melding gekregen in MaleisiŽ", aldus Marius van Oers, virusdeskundige van Network Associates. "Sinds maandag zien we de infecties binnenkomen. In sommige gevallen gaat het daarbij om grote aantallen. Een klant van ons had vijfhonderd infecties."

Van Oers vindt het nog te vroeg om van een grote epidemie te spreken. "Het is even afwachten hoe het virus zich vandaag verspreidt. Als internetters en bedrijven snel hun virus-updates installeren, kan het meevallen. Maar ik vrees dat het virus toch gaat doorbreken."

Het virus, dat gebruikmaakt van een gat in ongepatchte versies van Internet Explorer, mailt zichzelf door en verspreidt zich ook via netwerken. Een patch (reparatiesoftware) voor het gat in IE is te downloaden bij Microsoft. Het bevat een zogeheten keylogger, een programmaatje dat alle toetsaanslagen opslaat in een bestandje dat vervolgens wordt doorgemaild.

BugBear is niet het eerste virus dat wachtwoorden probeert te achterhalen. Het BadTrans.B-virus dat eind vorig jaar op grote schaal toesloeg, verzamelde ook al wachtwoorden en creditcardnummers met een keylogger. Deze informatie werd vervolgens doorgestuurd naar 22 e-mailadressen.

"We zien steeds vaker dat virussen uit meer componenten bestaan, waaronder bijvoorbeeld een keylogger", aldus Van Oers. "BugBear zet een poort open en installeert de keylogger. Dat betekent dat je er nog niet bent als je alleen het virus verwijdert, want de poort staat dan nog steeds open."

Tot slot probeert het virus de al dan niet aanwezige anti-virussoftware op de computer uit te schakelen.

Het Nederlandse VirusAlert.nl kwalificeert BugBear als 'gevaarlijk'. "Daarvoor zijn twee redenen", aldus Dirk Hengst in een toelichting. "De afzender van het virus is niet dezelfde als die van het besmette systeem. Daardoor kunnen mensen elkaar moeilijk van een besmetting op de hoogte stellen. Bovendien is het een polymorf virus: het neemt voortdurend andere gedaantes aan."

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2002
•  Links naar het nieuwsarchief
-