[an error occurred while processing this directive]
- 2002/08/07 Elke week 10.000 illegalen MaleisiŽ uitgezet

De steden op het Indonesische eiland Sumatra hebben het zwaar te verduren nu het aangrenzende MaleisiŽ bezig is een half miljoen illegale IndonesiŽrs uit te zetten.

De illegale arbeiders die geen geld hebben om per vliegtuig of met de boot verder te reizen naar de plaatsen waar ze vandaan komen, worden opgevangen in vluchtelingencentra en krijgen daar wat rijst en een minimale dagelijkse toelage. Het Maleisisch besluit de illegalen massaal over de grens te zetten, volgt op onrust eerder dit jaar. De politie zocht toen naar drugs onder Indonesische werkkrachten die in het rijkere buurland als fabrieksarbeider, chauffeur, bouwvakker of schoonmaker een beter bestaan proberen op te bouwen. De IndonesiŽrs maakten amok en staken politiewagens in brand. Premier Mahathir greep het incident aan om te verklaren dat gastarbeiders uit andere armere buurlanden, zoals Bangladesh, India en Myanmar voortaan de voorkeur zouden hebben. Het was hem opgevallen dat op bouwplaatsen wel erg veel Indonesische personeel wegdook als er politie in de buurt was. Daarmee werd de jacht op de illegalen geopend.

MaleisiŽ is sinds begin deze maand doende zo'n 750.000 illegalen, waarvan tweederde IndonesiŽrs, uit te zetten. MaleisiŽ wil elke week tienduizend illegalen lozen. Terwijl sommigen matrassen en levende kippen meesjouwen, verkopen anderen noodgedwongen hun draagbare telefoons en sieraden om verder te reizen.
Een kwart van de IndonesiŽrs koos eieren voor zijn geld en verliet MaleisiŽ - dat dreigt met opsluiting, boetes en stokslagen - al vrijwillig. Door de uittocht zit IndonesiŽ nu met grote groepen ontheemden. Een groep bezette in de Noord-Sumatraanse stad Medan overheidsgebouwen en eist dat ze thuis worden gebracht. Anderen proberen in het steenrijke oliestaatje Brunei hun geluk, maar van de 300.000 inwoners daar komt een derde al uit het buitenland.
Halfslachtige pogingen van de Indonesische regering het conflict te sussen bleken te laat. Een voorstel de illegalen eerst te scholen en dan legaal terug te laten gaan, werd door MaleisiŽ terzijde geschoven. Het land wil alleen nog IndonesiŽrs als huishoudelijk personeel en voor de plantages. Premier Mahathir reist vandaag naar het vakantie-eiland Bali om de situatie te bespreken met president Megawati Soekarnoputri.
In MaleisiŽ begint het vertrek van de illegalen pijnlijk voelbaar te worden. Venters en kleine winkeliers klagen omdat ze ineens zonder hulp zitten. Ook moeten veel huishoudens het ineens zien te stellen zonder dienstmeiden en kokki's. Vooral de bouw is zwaar getroffen en ligt op veel plaatsen vrijwel stil evenals talrijke fabrieken.
Behalve in MaleisiŽ werken zo'n twee miljoen IndonesiŽrs in Saoedi-ArabiŽ en andere golfstaten en verder in Hongkong en Singapore. Zeventig procent zijn jonge vrouwen die niet zelden seksueel worden misbruikt, mishandeld of na een akkefietje met hun werkgever op andere manieren in de problemen komen.
IndonesiŽrs die hun termijn van twee jaar in het Midden-Oosten vol maken, worden als ze in hun vaderland terugkeren op een speciale terminal van de luchthaven van Jakarta door de plaatselijke maffia vakkundig van hun zuurverdiende geld ontdaan.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2002
•  Links naar het nieuwsarchief
-