- 2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd

Als het aan MaleisiŽ ligt bestaan IsraŽlische zeilers en zeilsters niet. Althans, dat blijkt uit de belachelijke voorwaarden die het land - fan van Palestina -stelde aan de IsraŽli's om mee te mogen doen aan het WK zeilen voor de jeugd in Langkawi. Het leidde er uiteindelijk toe dat windsurfers Yoav Omer en Noy Drihan, net als hun coach Meir Yaniv, door de IsraŽlische bond niet naar het WK gezonden konden worden.

Het toernooi begon dinsdag en duurt nog tot en met zondag, maar zal het zonder IsraŽl moeten doen, doorgaans een sterk land in het windsurfen. De Maleisische zeilbond lijkt overigens zeker geen blaam te treffen: zij begonnen half oktober de visumprocedure voor de IsraŽlische ploeg, maar kregen twee weken later te horen dat de aanvraag geweigerd werd. Er bleken wel mogelijkheden voor discussie te zijn met de Maleisische overheid, hoewel ook dat weer erg lang duurde. Pas op 30 november - inmiddels nog geen maand voor het WK - kon men in gesprek gaan met de autoriteiten. Dat hielp echter niks, want de uitslag bleef hetzelfde: geen visum, want het zou uiteraard levensgevaarlijk zijn om een visum te verstrekken aan twee surfende tieners uit IsraŽl.

Hoewel in veel landen die graag moeilijk doen over een visum wel uitzonderingen gemaakt worden in dergelijke situaties - deelname aan een WK bijvoorbeeld - wilde MaleisiŽ daar nog steeds niet aan. De Maleisische zeilbond liet nog maar eens zien dat zij de IsraŽli's zeker wťl wilden verwelkomen en ging zelfs met de zaak naar het kabinet. Na nog wat gesprekken en inspanningen van de nationale zeilbond werd er dan toch een aanbod op tafel gelegd, die door de MaleisiŽrs aan hun IsraŽlische collega's werden voorgelegd. Het bestond uit een reeks vrij belachelijke voorwaarden waar surfers Omer en Drihan net als hun coach aan moesten voldoen:

1. Het IsraŽlische team zou mee mogen doen aan het WK, maar wel op volledig anonieme basis.
2. Het team zou uit moeten komen als een team van wereldzeilbond ISAF, niet als IsraŽl.
3. Alleen met indirecte vluchten via Singapore naar Langkawi mochten ze het land in. Het team zou deze tickets inderdaad geboekt hebben.
4. De teamleden mochten geen enkele vlag, naam, logo, kleur of wat dan ook gebruiken - op kleding, accessoires of zelfs de surfboards - die erop zouden duiden dat ze stiekem toch voor IsraŽl uitkwamen. Zelfs een IsraŽlische tattoeage of een blauw-witte haardos zou niet toegestaan worden.
5. Als een van de teamleden een gouden medaille zou winnen was het absoluut ondenkbaar dat het IsraŽlische volkslied gespeeld zou worden.

De IsraŽlische zeilbond besloot dan maar thuis te blijven en niet af te reizen naar een land dat er alles aan deed om twee jonge surfers van hun droom af te houden. "We laten ons niet op deze manier vernederen en we gaan er dan ook serieus naar kijken om hier een zaak over aan te spannen tegen ISAF (organisator van het toernooi, red.) en MaleisiŽ. We zullen dit samen met ons Olympisch Comitť gaan doen", liet Gili Amir weten als voorzitter van de IsraŽlische zeilbond. MaleisiŽ zegt overigens dat de visa niet geweigerd werden omdat ze de IsraŽli's niet wilden verwelkomen, maar omdat de twee landen geen diplomatieke betrekkingen hebben en een visum dus onmogelijk zou zijn.
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2016
•  Links naar het nieuwsarchief