[an error occurred while processing this directive]
- 2011/04/04 Brown veroordeelt vernietiging van oerwouden Sarawak

De voormalige Britse premier Gordon Brown heeft een dringende oproep gedaan om een eind te maken aan de "ongecontroleerde vernietiging" van het tropische regenwoud van Sarawak, voordat het daarvoor te laat is. In een artikel dat hij vorige maand publiceerde in de Britse kwaliteitskrant ĎThe Independentí omschreef hij de ontbossing in Sarawak, op het Maleisische deel van Borneo, als "vermoedelijk de grootste milieumisdaad in onze tijd."

De eerste minister van Sarawak, Taib Mahmud, zal het bij de komende verkiezingen op 16 april moeilijk krijgen. Hij is al 30 jaar aan de macht en heeft in die tijd sterk de grootschalige houtkap op het grondgebied van de inheemse bevolking bevorderd.

De oerwouden van Sarawak zijn het leefgebied van talrijke inheemse stammen, waaronder de Penan jagers-verzamelaars. De Penan hebben zich tegen de houtkap verzet door vreedzame wegversperringen op te zetten. Maar een groot deel van hun woud is al verwoest waardoor het voor hen steeds moeilijker wordt om voldoende voedsel te vergaren voor hun families.

In de gebieden die geen economisch waardevolle bomen meer opleveren rooien bedrijven het overgebleven woud voor de aanleg van palmolie en andere plantages. Gordon Brown omschreef dit als "een niet aflatende ecologische nachtmerrie."

Een Penan man wiens bos al getroffen was door de grootschalige houtkap vertelde Survival: "Het leven is voor ons ontzettend moeilijk geworden. Vele dorpsgenoten lijden honger omdat het bos geen voedsel meer oplevert. Het zal nog veel erger worden als ons land verandert in een oliepalm- of boomplantage."

Gordon Brown beŽindigde zijn artikel met een oproep om in actie te komen: "De moed die gedemonstreerd wordt door de inheemse inwoners van Sarawak verleent ons de mogelijkheid om een eind te maken aan de verwoesting. Als de wereld nu niet reageert, dan kan ons niet alleen laksheid verweten worden; dan gedogen wij actief de vernietiging van de toekomst van een land door mensen die te hebzuchtig zijn om door de bomen het bos te zien."

De directeur van Survival, Stephen Corry, gaf de volgende verklaring: "Gordon Brown heeft volkomen gelijk, de wereld kan niet passief toekijken en toestaan dat het oerwoud van de Penan wordt vernietigd omwille van winst en hebzucht. Zonder hun bos is er geen toekomst voor de Penan."

(Geplaatst met toestemming van Survival International)

-
Afbeelding: Logo Survival International.
Survival International

Mensenrechtenbeweging Survival zet zich wereldwijd in voor bedreigde inheemse volksstammen en helpt in stamverband levende volken om hun rechten te verdedigen, hun land te beschermen en hun eigen toekomst te bepalen.

•  www.survivalinternational.nl
-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl


Archief pagina's:

•  Klik hier voor eerdere artikels van Survival International
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2011
•  Links naar het nieuwsarchief
-