[an error occurred while processing this directive]
- 2010/12/27 Maleisische fans saboteren wedstrijd met lasers

IndonesiŽ is woedend op aartsrivaal MaleisiŽ. Dat is op zich niets nieuws, maar een voetbalwedstrijd als aanleiding voor de hernieuwde boosheid is dat wel.

Zondagavond speelden IndonesiŽ en MaleisiŽ de eerste van twee finalewedstrijden van het Zuidoost-Aziatisch voetbalkampioenschap in Kuala Lumpur, de hoofdstad van MaleisiŽ. Maar al vroeg in de tweede helft liepen de spelers van IndonesiŽ van het veld. Zij claimden meermalen door Maleisische supporters in hun ogen te zijn geschenen met laserpennen. Het nemen van corners zou de aanvoerder praktisch onmogelijk zijn gemaakt, en ook de keeper was veelvuldig het slachtoffer van de sabotageactie.

Toen de spelers na acht minuten het veld weer betraden, scoorde MaleisiŽ liefst drie keer in twaalf minuten. De IndonesiŽrs, die hierdoor de eerste wedstrijd in de finale van de AFF Cup verloren, kijken voor de return woensdag in Jakarta tegen een 3-0 achterstand aan.


OfficiŽle klacht

Volgens Volkskrantcorrespondent Michel Maas in Jakarta zal IndonesiŽ zal het er niet zomaar bij laten zitten: "President Susili Bambang Yudhoyono, een groot voetbalfan, gaf de minister van Sportzaken meteen opdracht een officiŽle klacht in te dienen."

Fans zijn woest en op Twitter en Facebook borrelen allerlei ideeŽn voor wraak. Zondag is de return, in een uitverkocht 'Bung Karno' stadion. Gevreesd wordt dat het daar gaat wemelen van de lasers, maar nu gericht op MaleisiŽrs.

"De teleurstelling over het verlies is enorm. Net zo groot als toen Nederland verloor van West-Duitsland in 1974. Ze dachten zo'n goede kans te hebben. Ze hadden MaleisiŽ eerder in dit toernooi met 5-1 verslagen. Het zou de eerste keer in de 65-jarige geschiedenis van IndonesiŽ worden dat het nationale team een toernooi zou winnen. En dat dreigt nu dus weer mis te gaan."


Reactie MaleisiŽ

MaleisiŽ is zich overigens van geen kwaad bewust. Premier Najib Razak liet weten: "Ik ben zeer opgetogen met deze overwinning. Het team heeft zeer goed gepresteerd vanavond en het hele land is trots op ons elftal." En Khairy Jamaluddin, een prominent Maleisisch politicus schreef op Twitter: "Geen van de drie doelpunten had iets te maken met valsspelen. Ze hadden wel iets van doen met een zwakke Indonesische verdediging."

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2010
•  Links naar het nieuwsarchief
-