[an error occurred while processing this directive]
- 2010/07/20 Rapport onthult verkrachting inheemse vrouwen

In een recent rapport wordt het "gewelddadige milieu" waarin inheemse vrouwen op Borneo verkeren aan de kaak gesteld. Volgens het rapport, dat is uitgebracht door een samenwerkingsverband van Maleisische mensenrechtenorganisaties, maken houthakkers zich herhaaldelijk schuldig aan seksuele aanrandingen en verkrachtingen van Penan vrouwen.

De onthullingen komen na de beschuldigingen van andere Penan vrouwen in 2008. Deze beschuldigingen werden in eerste instantie door de regering van MaleisiŽ van de hand gewezen, maar die moest deze later toch bevestigen.

In het rapport wordt de Maleisische regering veroordeeld voor het verlenen van winstgevende houtkapvergunningen aan "particuliere ondernemingen die nauwe banden hebben met de deelstaatregering". Dit heeft geresulteerd in "onteigening, vernietiging, sociale ontwrichting en verarming" en een "gewelddadig milieu" waardoor de Penan vrouwen en meisjes in een "bijzonder kwetsbare" situatie zijn komen te verkeren.

De deelstaatregering van Sarawak heeft het land van de Penan verpacht aan de houtkapbedrijven en plantages die de oerwouden hebben vernietigd waar de volkstam van afhankelijk is.

Het Maleisische Ministerie van Vrouwen, Familie en Sociale Ontwikkeling heeft de nieuwe beschuldigingen verworpen. Tevens ontkende de Premier van Sarawak de vorige beschuldigingen van verkrachting door te spreken van "leugens" en een poging tot "sabotage". Uit een onderzoek dat later door de overheid werd verricht bleek dat de beweringen van de vrouwen wel op waarheid berusten.

Van officiŽle zijde wordt de zaak nog steeds ontkend. Toen de BBC de Minister voor Land Ontwikkeling van Sarawak de verklaring van een Penan meisje voorlegde die het slachtoffer was van een verkrachting, antwoordde hij: "Ze veranderen steeds hun verhaal als ze daar zin in hebben. Daarom denk ik dat de Penan heel goede verhaaltjesvertellers zijn."

De directeur van Survival, Stephen Corry, verklaarde vandaag: "De houtkap heeft de Penan slechts misstanden opgeleverd. Verkrachtingen, geweld en honger zijn nu alledaagse verschijnselen. Het is onthutsend dat de regering hierop slechts kan reageren door hen te betitelen als fantasten en door te beweren dat dit alles een kwestie is van vooruitgang."

Onlangs is aangekondigd dat de Maleisische Premier Najib Tun Razak op 22 juli een bezoek brengt aan enkele Penan dorpen.


Download in PDF, 20.1Mb Download het rapport van de Penan Support Group [EN]


(Geplaatst met toestemming van Survival International)

-
Afbeelding: Logo Survival International.
Survival International

Mensenrechtenbeweging Survival zet zich wereldwijd in voor bedreigde inheemse volksstammen en helpt in stamverband levende volken om hun rechten te verdedigen, hun land te beschermen en hun eigen toekomst te bepalen.

•  www.survivalinternational.nl
-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl


Archief pagina's:

•  Klik hier voor eerdere artikels van Survival International
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2010
•  Links naar het nieuwsarchief
-