[an error occurred while processing this directive]
- 2010/06/15 Ultieme poging om executie in Singapore te voorkomen

Yong Vui Kong, een jonge MaleisiŽr, wacht in Singapore op zijn executie nadat de rechter hem schuldig bevonden heeft aan het bezit van 47 gram heroÔne. Zijn advocaat vreest dat de staat geen genade meer toont.

Advocaten, mensenrechtenactivisten en de Maleisische en Singaporese afdeling van Amnesty International proberen de executie door ophanging alsnog te voorkomen. "We willen de publieke opinie mobiliseren tegen de doodstraf, tegen de beslissing om Yong te doden voor zo'n triviale overtreding", zegt mensenrechtenadvocaat N. Surendran. "Desnoods gaan we hier protesteren aan de Singaporese missie en een boycot organiseren van alles dat duidelijk Singaporees is."

De 21-jarige Yong Vui Kong was pas 19 toen hij in november 2008 ter dood veroordeeld werd door het Singaporese Hooggerechtshof. Hij was het jaar voordien betrapt met 47 gram heroÔne bij zich. Volgens familie en vrienden werkte hij voor een plaatselijke bende en bezorgde hij kleine pakjes heroÔne in de stad.

Zijn genadeverzoek werd verworpen. Op 4 december 2009 zou hij worden opgehangen. Maar 24 uur voor de executie kreeg hij uitstel, een nooit eerder geziene beslissing van de Singaporese justitie.

Zijn advocaat Ravi Ramasamy, een prominent mensenrechtenactivist in Singapore, zegt dat de verplichte doodstraf ongrondwettelijk is en dat er talrijke beslissingen in die zin zijn van bekende rechters in Gemenebestlanden, waaronder India. Het verplichte karakter van de doodstraf ontneemt de rechter zijn discretionaire bevoegdheid en kent die toe aan de staat, en dat is ongrondwettelijk, zegt Madasamy. "De staat is rechter en beul."

Een hogere rechtbank heeft het uitstel ondertussen vernietigd en de doodstraf opnieuw bevestigd. Madasamy, die het Singaporese strafrechtsysteem al meermaals bekampte, heeft nu tot augustus om Yong in leven te houden.

"Ik heb Yong, zijn moeder, broers en zussen gevraagd het ergste te verwachten want het systeem in Singapore is genadeloos", zei Madasamy. "Ze willen iets duidelijk maken en de kans bestaat dat ze dat niet doen door genade te verlenen maar door hem op te hangen. Het is een wedren tegen de tijd om Yong te redden."

Na de verwerping van een genadeverzoek duurt het normaal drie maanden tot de executie, zegt de advocaat.

Zowel Singapore als MaleisiŽ voorzien in de verplichte doodstraf voor moord en het bezit van een bepaalde hoeveelheid illegale drugs. Beide landen hebben al tientallen mensen uit diverse landen opgehangen voor drugsbezit.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2010
•  Links naar het nieuwsarchief
-