[an error occurred while processing this directive]
- 2008/08/04 Geesten op Pulau Besar jagen toeristen het eiland af

De geesten op Pulau Besar jagen toeristen het eiland af. Vakantie-resort Marina staat al tien jaar leeg. Stephanie Tan van Compass Communication uit Kuala Lumpur schakelt geregeld een bomoh in om het weer te beÔnvloeden.

Gisternacht hoorde hij er nog eentje. Raizi bin Juraimi schrok wakker. Een mannenstem galmde door de straatjes van het leegstaande Marina Resort op het Maleisische palmeiland Pulau Besar. "Hij droeg koranverzen voor", zegt de onderhoudsman. "Deze kant van het eiland is helemaal verlaten. Hier komt niemand, behalve wij."

Bin Juraimi zwaait zijn arm richting zijn negen collega's. Ze liggen verspreid over de trappen van het uitgestorven vakantieoord hun middagdutje te doen. "Het kan een djin geweest zijn, een soort geest, maar ik heb me omgedraaid en ben lekker verder gaan slapen." Bin Juraimi lacht. Hij maakt zich niet druk om een geest meer of minder. Ze horen nu eenmaal bij Pulau Besar.

Bin Juraimi is in dienst van de rijke Maleisische zakenman Tan Sri Wan Azmi Bin Hamzah , die het Marina Resort op de noordwestelijke punt van het eiland heeft laten bouwen. Meer dan honderd appartementen staan er tussen de palmbomen aan de rand van het witte strand. Achter de huisjes en de boulevard liggen een achttien holes golfbaan en tennisbanen. Sinds de bouw in 1998 werd afgerond, is Wan Azmi op zoek naar een investeerder die het wil exploiteren. Tevergeefs.

Om de waarde van het kapitale project niet helemaal te laten vervliegen, laat hij het al tien jaar lang onderhouden. Bin Juraimi: "We vegen de straten, schilderen de kozijnen en maaien de golfbaan. Iedere dag."

Gevraagd naar de herkomst van de djin die hij hoorde, pakt Bin Juraimi zijn motor. "Spring maar achterop." Hij scheurt over de keurige golfbaan naar het zuiden. Net voor we een green dreigen op te rijden, slaat hij rechtsaf. Daar achter de bomen op het rommelige strand staan wat oude tentjes. "Dat zijn soefi's. Ze komen uit alle hoeken van AziŽ hierheen om te bidden en te mediteren. Zij kunnen je alles vertellen over geesten."

Tussen hun simpele tentjes zitten en liggen mannen met tulbanden en vrouwen in zomers gekleurde gewaden. Soefi-aanhanger en eilandbewoner Osman bin Achmed werpt zich op als hun woordvoerder. "Het begon allemaal zo'n achthonderd jaar geleden," vertelt hij. "Toen kwamen soefi-sjeiks uit ArabiŽ, China, India, IndonesiŽ en MaleisiŽ op Pulau Besar bijeen voor een vergadering. Ze spraken hier af om de mystieke stroming van het moslimgeloof over de rest van de wereld te verspreiden."

Sindsdien heeft het eiland voor de soefi's een heilige status, die nog groter werd na het arriveren van goeroe Osman bin Achmed in de jaren zestig. De manier waarop die het eiland bereikte, is een verhaal op zich. Bin Achmed: "Hij kreeg een opdracht van Allah om uit ArabiŽ naar hier te vertrekken. In Malakka aangekomen Ė de stad aan de overkant op het vasteland Ė probeerde hij de vissers uit te leggen dat hij wilde oversteken. Ze konden hem niet verstaan en voeren zonder hem weg. Bin Achmed trok al zijn kleren uit en rende over het water naar het eiland. Toen de vissers daar aankwamen en hem zagen staan, wisten ze dat ze met een bijzonder persoon te maken hadden."

Dat het niet lukt om een investeerder te vinden voor Marina Resort, verbaast Bin Achmed niets. "Dit is een religieus eiland, alleen geschikt voor meditatie en gebed. Mensen die denken dat ze hier toeristen in bikini's naartoe kunnen sturen, begrijpen het niet. Die krijgen te maken met de djins die het eiland bewaken en ervoor zorgen dat elk project mislukt."

Hij lijkt gelijk te krijgen. Onderhoudsman Bin Juraimi kan zich nauwelijks nog herinneren wanneer er voor het laatst een investeerder bij Marina kwam kijken. "Dat moet twee of drie jaar geleden zijn geweest."

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2008
•  Links naar het nieuwsarchief
-