[an error occurred while processing this directive]
- 2003/10/31 Zachtmoedigheid komt na de harde provocatie

Veel weten de MaleisiŽrs niet over hun nieuwe premier. Hij zal niet zoals zijn voorganger het wereldnieuws halen met provocatieve uitspraken. De zachtmoedige Badawi is voornemens de islampartij (PAS) een halt toe te roepen.

Met zijn 63 jaar is de nieuwe premier van MaleisiŽ natuurlijk geen onbeschreven blad. Abdullah Ahmad Badawi (kortheidshalve 'Pak Lah' genoemd) is minister geweest op Onderwijs, Defensie, en Buitenlandse Zaken. In 1999 werd hij vice-premier annex minister van Binnenlandse Zaken. Maar in al zijn jaren als kabinetslid heeft Abdullah in de schaduw gestaan van premier Mahathir Mohamad. Wie hun nieuwe premier eigenlijk is en hoe hij over de zaken denkt, daarover tasten de meeste MaleisiŽrs nog in het duister.

Abdullah neemt het roer op een gunstig moment: het gaat goed met de economie in MaleisiŽ. De tien grote banken die de vrucht zijn van Mahathirs drastische sanering van de financiŽle sector draaien goed. Maar het aantreden van een nieuwe premier baart de grote ondernemers zorgen. De etnisch-Chinese en -Indiase zakenlieden die in ruil voor hun politieke en financiŽle steun mochten meebouwen aan de grote infrastructurele projecten van Mahathir zijn bang hun lucratieve contracten te verliezen. En ook de ondernemers die profiteerden van Mahathirs voorkeursbeleid voor inheemse MaleiŽrs verkeren in onzekerheid: Abdullah heeft zich niet alleen kritisch uitgelaten over de mega-bouwwerken van Mahathir, maar ook over de positieve discriminatie van MaleiŽrs. Best mogelijk dat de nieuwe premier flink op de rem gaat staan.

In tegenstelling tot de felle Mahathir staat Abdullah bekend als een zachtmoedig man, die goed overleg verkiest boven provocerende uitspraken. Zelfs in Washington nam niemand er aanstoot aan toen Abdullah Ė als waarnemend premier Ė de VS aan de vooravond van de Irak-oorlog verweet dat een preventieve oorlog vanwege een nauwelijks bewezen dreiging in strijd was met het VN-handvest, en bovendien selectief omdat niets werd ondernomen tegen IsraŽl dat zich in de Palestijnse gebieden ook niet hield aan de resoluties van de Veiligheidsraad.

De Amerikanen vinden in Abdullah een bondgenoot in hun 'oorlog tegen het terrorisme'. Toen IndonesiŽ en Thailand nog volhielden dat zich op hun grondgebied geen moslim-terroristen bevonden, liet Abdullah de eerste verdachten al zonder vorm van proces opsluiten. Hij hanteerde daarbij de Binnenlandse Veiligheidswet (ISA), die detentie voor onbeperkte tijd mogelijk maakt. Dat de mensenrechten in MaleisiŽ erop vooruit zullen gaan valt volgens critici dan ook niet meteen te verwachten.

Abdullahs grote test komt bij de verkiezingen, die vůůr november 2004 moeten worden gehouden. Zijn ongeschreven opdracht luidt dat hij een halt moet toeroepen aan de opmars van de islampartij, de PAS, die in het voor 60 procent islamitische MaleisiŽ een moslimregime wil vestigen. Dat Abdullah is afgestudeerd in islam-studies zal hem daarbij van pas kunnen komen.

Maar mocht Abdullah deze vuurproef niet doorstaan, dan zal zijn premierschap wellicht van korte duur zijn. Want achter de coulissen staan zijn politieke rivalen in de regeringspartij hun messen al teslijpen.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2003
•  Links naar het nieuwsarchief
-