[an error occurred while processing this directive]
- 2003/10/31 MaleisiŽ krijgt teamspeler aan het roer

Het zal even wennen zijn voor de 23 miljoen inwoners van MaleisiŽ. Als vandaag premier Mahathir Mohamad na 22 jaar opstapt, krijgen zij een geheel ander persoon aan het politieke roer: Abdullah Ahmad Badawi.

Waar Mahathir behoorlijk autocratisch de scepter zwaaide en de confrontatie niet schuwde, staat Abdullah bekend als een rustig en vriendelijk teamspeler.

Onder Mahathir is het Aziatische land economisch tot indrukwekkende wasdom gekomen. Tegelijkertijd 'erft' Adbullah echter een land met politiek bevorderde etnische scheidslijnen, een slechte naam op het gebied van de mensenrechten en een groeiende stroming moslims die van het multiculturele MaleisiŽ een strikt islamitische staat willen maken.

Abdullah, nu nog vice-premier, heeft tot dusver weinig losgelaten over het beleid dat hij wil voeren. De 63-jarige hamert er wel steeds op, dat de lijn van Mahathir ook zijn leidraad zal zijn. Toch verwachten velen dat Abdullah op een aantal punten zijn eigen beleid te voeren.

Hoewel Abdullah nauwelijks ervaring heeft met economische vraagstukken, zal zijn beleid op dit gebied zeker tot vernieuwingen leiden. Vooral de Verenigde Staten en de Europese Unie zullen meer genegen zijn extra zaken te doen met MaleisiŽ, nu Mahathir het veld ruimt, verwachten analisten.

De scheidende 77-jarige eerste minister wist met zijn anti-westerse en anti-Joodse uitlatingen veel westerse handelsnaties in de gordijnen te jagen. Vooral de relatie met de belangrijke regionale partner AustraliŽ zal naar verwachting verbeteren. Voor Mahathir was AustraliŽ een soort kop van Jut; Abdullah is Canberra vriendelijker gezind.

Op binnenlands terrein krijgt Abdullah waarschijnlijk binnen een jaar te maken met parlementsverkiezingen. Zijn belangrijkste uitdager zal dan de radicale partij PAS zijn, die streeft naar invoering van de islamitische wetgeving. Abdullah zal zich dan omgeven zien door enerzijds een groeiende groep radicale moslims en anderzijds een Chinese minderheid die weer economische van groot belang is. Abdullah zal moeten tonen in dit krachtenveld overeind te kunnen blijven.

Politieke ervaring heeft de in deelstaat Penang geboren Abdullah al wel voldoende. Zijn vader behoort tot een van de oprichters van de UMNO, de huidige leidende partij, en dat bracht Abdullah al rap in contact met het openbaar bestuur. Hij trad in 1978 toe tot het parlement en hij maakte snel carriere in de gelederen van de UMNO. Hij was eerder ook minister van Onderwijs, Defensie en Buitenlandse Zaken.

Vier jaar geleden kreeg Abdullah de post van vice-premier annex minister van Binnenlandse Zaken. Deze politieke promotie werd vooral mogelijk doordat Mahathir zijn politieke rivaal Anwar Ibrahim de laan uitstuurde. De toenmalige vice-premier draaide uiteindelijk de gevangenis in wegens 'corruptie' en 'homoseksualiteit', een veroordeling die onder meer door mensenrechtengroepen werd veroordeeld als "een politiek gemotiveerde rechterlijke uitspraak". Anwar zit intussen zeker nog tot 2009 achter de tralies.

De kans dat Abdullah deze ook internationaal omstreden affaire poogt op te lossen, lijkt gering. Sterker nog, op het gebied van de burger- en mensenrechten is hij, net als Mahathir, een persoon van de harde lijn.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2003
•  Links naar het nieuwsarchief
-