[an error occurred while processing this directive]
- 2003/10/17 Ovatie voor aanval op Joden door Mahathir

De Maleisische premier Mahathir Mohamad, die al vaker opzien baarde met zijn boude uitspraken, heeft gisteren de 1,3 miljoen moslims in de wereld opgeroepen om gezamenlijk ten strijde te trekken tegen de Joden, die de wereld overheersen.

Mahathir sprak in het Maleisische Putraya als gastheer van de topbijeenkomst belegd door de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC). "De Europeanen vermoordden 6 miljoen van de 12 miljoen Joden, maar vandaag de dag heersen de Joden per volmacht over de wereld."

Mahathir stak de islamitische leiders een hart onder de riem met de opmerking dat de 1,3 miljard moslims in de wereld "niet verslagen kunnen worden door een paar miljoen Joden". "Deze kleine (Joodse) gemeenschap is een wereldmacht geworden. We kunnen hen niet bevechten met alleen maar spierkracht. We moeten onze hersens ook gebruiken."

De Joden, legde de premier uit, hebben "het socialisme, communisme, mensenrechten en democratie uitgevonden", en zo hebben ze het voor elkaar gekregen om de machtigste landen te beheersen. "We staan tegenover een volk dat nadenkt. Ze hebben tweeduizend jaren pogroms overleefd, niet door terug te slaan maar door te denken." Teken van hun slimheid is voorts dat de Joden "anderen hebben gevonden om voor hen te sterven".

De moslims hebben, vindt de premier, ook "geweren en raketten, bommen en gevechtsvliegtuigen, tanks en oorlogsschepen" nodig. Maar het komt er vooral op aan te leren van de Joodse aanpak. "Langer dan een halve eeuw hebben we voor Palestina gevochten. Wat hebben we bereikt? Niets. We staan er slechter voor dan voorheen. Als we de tijd hadden genomen om na te denken, hadden we een plan kunnen ontwerpen, een strategie die ons naar de uiteindelijke zegen voert."

Mahathir kreeg een staande ovatie van de genodigden- waaronder vele sjeiks, emirs, koningen en presidenten. De Egyptische minister van buitenlandse zaken, Achmed Maher, prees de toespraak in een reactie tegenover persbureau AP als een "schrandere en zeer diepgaande inschatting van de situatie". De Afghaanse president Hamid Karzai noemde de 'welsprekende' speech een 'eye opener' voor de islamitische wereld.

Minder enthousiast was een woordvoerder van het IsraŽlische ministerie van buitenlandse zaken, die sprak van "een poging om de laagste gemene deler te zoeken: inhakken op IsraŽl". Een woordvoerder van het Simon Wiesenthalcentrum in Los Angeles noemde Mahathirs toespraak "een uitnodiging voor meer haat en misdaden en terrorisme tegen Joden".

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2003
•  Links naar het nieuwsarchief
-