[an error occurred while processing this directive]
- 2003/09/23 MaleisiŽ verlengt hechtenis terreurverdachten met twee jaar

De regering van MaleisiŽ heeft de hechtenis van negen terreurverdachten, onder wie de zoon van een belangrijke oppositiefiguur, met nog eens twee jaar verlengd.

De verdachten zitten al twee jaar in een gevangenkamp in Noord-MaleisiŽ op grond van de wet op de binnenlandse veiligheid (WIV), die het mogelijk maakt mensen zonder vorm van proces vast te zetten. Dinsdag hadden zij vrij kunnen komen, maar een zegsman bij de regering zei dat de politie gevraagd heeft om verlenging van hun hechtenis en dat de minister van binnenlandse zaken daarmee heeft ingestemd.

Volgens de Maleisische autoriteiten behoren de negen tot de KMM (Maleisische Militante Groep) en maakt deze onderdeel uit van de Jemaah Islamiyah, die de terreuraanslagen op Bali en op het Marriott Hotel in Jakarta heeft gepleegd.

Een van de verdachten is Nik Adli Nik Abdul Aziz. Hij is de zoon van Nik Aziz Nik Mat, minister-president van de noordelijke staat Kelantan en geestelijk leider van de Pan-Maleisische Islamitische Partij, de grootste oppositiepartij. Enkele andere verdachten zijn leden van de partij.

Volgens de regeringsfunctionaris, die anoniem wilde blijven, vinden de autoriteiten het te gevaarlijk om Nik Adli en de anderen vrije te laten, omdat zij er nog steeds extremistische ideeŽn op na houden.

Nik Adli's broer, die met andere familieleden naar het kamp in Kamunting was gekomen om de beslissing af te wachten, zei dat de beschuldigingen tegen zijn broer zijn verzonnen om onze partij en het aanzien van mijn vader door het slijk te halen. Volgens de Islamitische Partij zijn de negen opgesloten omdat hun partij een politieke bedreiging vormt voor de regering.

Ook de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) zegt dat de verdachten op politieke gronden worden vastgehouden. Er kunnen best mensen bijzitten die banden hebben met gewelddadige groepen, maar zij moeten een eerlijk proces krijgen volgens het Maleisische strafrecht, in plaats van te verdwijnen in het zwarte gat van de WIV, zei Brad Adams van de Aziatische afdeling van HRW.

In totaal zitten in MaleisiŽ zeventig terreurverdachten vast. Geen van hen is aangeklaagd of voorgeleid.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2003
•  Links naar het nieuwsarchief
-