[an error occurred while processing this directive]
- 2002/08/12 MaleisiŽ jaagt Indonesische illegalen het land uit

Migranten die illegaal vertoeven op Maleisische bodem hebben nog tot donderdag de tijd om hun boeltje te pakken en op te krassen. Na 15 augustus riskeert iedereen die zonder papieren in MaleisiŽ werkt immers een half jaar gevangenisstraf en zes zweepslagen. De nieuwe draconische immigratiewet in MaleisiŽ zorgt voor een diplomatieke rel met buurland IndonesiŽ, dat zijn onderdanen sinds enkele maanden bij duizenden ziet terugkeren.

MaleisiŽ heeft sinds 1 augustus een nieuwe immigratiewet die zes maanden gevangenisstraf of zes zweepslagen oplegt voor illegalen en voor werkgevers die illegalen tewerkstellen. Tot 15 augustus geldt echter een twee weken durende 'gratieperiode' die iedereen zonder papieren de kans moet geven om de huisraad in te pakken en zich naar de dichtstbijzijnde grenspost te begeven.

De afgelopen maanden is een ware exodus op gang gekomen vanuit MaleisiŽ. Sinds de maatregel werd aangekondigd in maart zijn naar schatting 300.000 gastarbeiders teruggekeerd naar hun land van herkomst. Het merendeel van hen is Indonesisch (244.000) en er zijn ook grote groepen IndiŽrs (19.000), Bengalezen (17.000), Filipino's en Burmezen teruggekeerd. Ongeveer evenveel illegalen vertoeven nog steeds in MaleisiŽ.

De Indonesische regering eist dat MaleisiŽ de nog resterende 300.000 Indonesische burgers regulariseert maar donderdag werd die eis nog eens afgewezen tijdens een onderhoud tussen premier Mohamad Mahathir en de Indonesische president Megawati Sukarnoputri in Bali.

De nieuwe migratiewet is de meest gedurfde poging van de Maleisische overheid om af te rekenen met de illegale arbeid in het land. Zowel de politie als het leger worden ingeschakeld om illegalen op te sporen en te repatriŽren. Daar werd intussen al een begin mee gemaakt in de deelstaat Sabah (oostelijk MaleisiŽ). De ordediensten arresteerden daar begin vorige week meer dan 2500 mensen en vernielde 227 kraakpanden, zo maakte een politiewoordvoerder in Sabah bekend. Fandi Ahmad, een vader van twee, maakte het aan den lijve mee. Hij werkte tot voor kort nog op een olieplantage in Sandakan, in de deelstaat Sabah en werd gerepatrieerd. "We leefden in angst. Ik ga in elk geval niet meer terug," zegt hij.

Op andere plaatsen in MaleisiŽ vonden gelijkaardige acties plaats. Volgens overheidsbronnen werden de gearresteerde illegalen afgevoerd naar detentiecentra om daarna snel gerepatrieerd te worden.

Al sinds de Aziatische economische crisis van 1997 zijn de illegale migranten kop van jut in MaleisiŽ. Nu het land sinds 11 september nog dieper in het economische slop zit, zoekt de regering volgens waarnemers een zondebok. Het zijn de illegalen die de schuld krijgen van de veiligheidsproblemen en het gebrek aan arbeidsplaatsen.

De nieuwe migratiewet zet veel kwaad bloed in buurland IndonesiŽ. "De Maleisische regering zou de illegale arbeiders dankbaar moeten zijn," verklaarde Yusuf Kalla, de Indonesische minister van Cooperaties en Welzijn vorige week. "Ze hebben de Maleisische economie vooruit geholpen. Bovendien maken Maleisische bedrijfsleiders gebruik van de situatie want ze ontduiken er belastingen mee." Aan het begin van de jaren 90 haalde de Maleisische economie spectaculaire groeicijfers mede dankzij goedkope Indonesische arbeidskrachten. Arbeidsminister Jacob Nuwa Wea voorspelt dat de Maleisische bedrijven zullen lijden onder het wegtrekken van de Indonesische arbeidskrachten. De Maleisische werkgevers voorspellen dat de draconische migratiewet de doodsteek wordt voor veel sectoren. De Vereniging van Maleisische producenten erkent dat de helft van de jobs in de plantage- en de bouwsector opgevuld werd door illegale arbeidskrachten. Ze voorspelt dat die sectoren zwaar getroffen zullen worden. Veel Maleisische bouwfirma's vrezen dat ze hun contractuele verplichtingen niet meer zullen kunnen nakomen.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2002
•  Links naar het nieuwsarchief
-