[an error occurred while processing this directive]
- 2002/07/20 MaleisiŽ tussen islam en islamisme

Hoewel zijn UMNO een van de twee tussentijdse verkiezingen van donderdag bleek te hebben gewonnen, overlaadde premier Mahathir Mohamad van MaleisiŽ de kiezers van de fundamentalistische tegenpartij, de PAS, vrijdag met hoon.

"Het is niet eenvoudig fanatici te bekeren, mensen die helemaal niet nadenken of de dingen op een rijtje zetten, maar die gewoon doen wat hun leiders zeggen. Zelfs als de oppositie een blok hout kandidaat stelde, zouden ze misschien nog winnen", sneerde de regeringsleider.

De strijd was dan ook uitgevochten op het scherp van de snede. De tussentijdse verkiezingen waren nodig om ťťn zetel te vullen in het deelstaatsparlement van Kedah en ťťn zetel in het federale parlement van MaleisiŽ. Beide zetels werden tot voor kort bezet door de leider van de islamistische PAS, de vorige maand overleden Fadzil Noor. Mahathirs UMNO wist de zetel in het nationale parlement terug te pakken, maar de zetel in Kedah blijft in handen van de fundamentalisten.

Na de dood van de redelijk gematigde Fadzil Noor is de leiding in de PAS overgenomen door de onbuigzame Abdul Hadi Awang. Die wil de macht van de PAS uitbreiden over acht van de dertien deelstaten in MaleisiŽ. Wat dat betekent is bekend uit de twee noordelijke deelstaten waar de PAS nu al regeert: daar is het islamitisch strafrecht ingevoerd, de hudud.

De hudud maakt het mogelijk dat overspeligen en homoseksuelen worden gestenigd, dieven de hand wordt afgehakt, afvalligen ter dood worden gebracht, en vrouwen die door verkrachting zwanger raken worden gestraft wegens buitenechtelijk geslachtsverkeer: tachtig zweepslagen. Ook drinkebroers krijgen slaag. Getuigenverklaringen van vrouwen en ongelovigen gelden niet.

Overigens weigert de politie deze islamitische wetten te handhaven. Het strafrecht is geen kwestie voor de deelstaten, maar een federale zaak. Bovendien is de hudud in strijd met de grondwet: weliswaar is de islam de officiŽle godsdienst van MaleisiŽ, maar MaleisiŽ is geen islamitische staat. Bijna de helft van de bevolking bestaat immers niet uit moslims, maar uit etnische Chinezen en IndiŽrs die andere godsdiensten aanhangen. Bovendien kent MaleisiŽ een groeiende middenklasse van goed opgeleide MaleiŽrs, die ook weinig ophebben met de beperkingen van het fundamentalisme.

Premier Mahathir is zelf ook een vroom moslim, die zich graag mag afzetten tegen de verderfelijke invloeden van het Westen. Maar als hij volgend jaar na 22 jaar afstand doet van de macht, hoopt hij MaleisiŽ te hebben omgevormd tot een moderne, welvarende natie.

"De islamitische wereld van vandaag is hopeloos zwak en achterlijk", fulmineerde hij vrijdag op een internationaal forum van moslimgeleerden. "Onder de rijke landen van deze wereld is geen enkel moslimland te vinden. De moslimlanden moeten hun industrie ontwikkelen, inclusief een wapenindustrie waarmee zij hun vijand angst kunnen inboezemen en zichzelf verdedigen. Iedereen die dat wil kan een moslimland onderdrukken en het enige dat wij dan kunnen doen is huilen en schreeuwen om gerechtigheid."

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2002
•  Links naar het nieuwsarchief
-