[an error occurred while processing this directive]
- 2001/10/01 Malakka, een vergeten Hollandse verovering

De term EuraziŽr komt voort uit de combinatie van de woorden Europees en Aziatisch. Het woordenboek geeft als definitie: iemand van Europees-Aziatische afkomst. Dit betekent dat een kind gezien wordt als Eurazier als de ene ouder uit Europa en de andere uit Azie komt. In MaleisiŽ en ookin Singapore wordt het woord EuraziŽr vooral gebruikt voor afstammelingen van Portugezen, Nederlanders en Engelsen van de voormalige koloniale machthebbers in de regio. In het Maleis worden ze 'Serani' genoemd, wat is afgeleid van het Arabisch woord 'Nasrani', dat Nazareeer betekent - christen. De term 'EuraziŽr' werd voorhet eerst in 1824 tijdens het bewind van de Britten in Malakka gebruikt. Lord Lytton verwees naar deze personen in zijn nota over het onderwijs aan arme Europeanen en EuraziŽrs. Vandaar dat met Nederlanse afkomst een persoon wordt bedoeld die Maleisisch is, maar wiens voorouders de Nederlandse nationaliteit hadden.

De EuraziŽrs van Nederlandse afkomst in MaleisiŽ vormen een minderheid binnen een minderheid. Ze hebben Nederlandse achternamen, zijn trots op hun Nederlands ergoed, maar zijn in feite typisch Maleis en hebben een Maleisische manier van leven. Met de term 'EuraziŽr' wordt in Malakka meestal gedoeld op mensen van Portugese afkomst. Zij worden ook wel 'Cristao' of 'Cristang' genoemd. Deze wijdverbreide veronderstelling mag deels waar zijn, het is niet de hele waarheid. Want er zijn meer EuraziŽrs die zijn 'opgeslokt' of verdwenen en bijna vergeten zijn , omdat ze niet van Portugese afkomst zijn. De Nederlandse en Britse koloniale machten hebben tenslotte zelfs het bewind gevoerd in MaleisiŽ na de inname van Malakka door de Portugezen en voordat het land onafhankelijk werd.

Er wonen nog slechts enkele Euraziatische families van Nederlandse afkomst in Malakka. De rest is verspreid over steden als Kuala Lumpur, Seremban, Penang en in een paar andere staten van MaleisiŽ. Sommigen zijn geemigreerd naar andere delen van de wereld, zoals Singapore, AustraliŽ, Canada of Amerika. De EuraziŽrs van Nederlandse afkomst in Malakka kunnen weinig van hun verleden laten zien, behalve de imposante en bekende gebouwen. Deze overblijfselen bevinden zich allemaal in het hart van het centrum van deze historische stad.

De band met de eigen voorouders is in de afgelopen decennia verder verwaterd door hun assimilatie in de grote, overwegend Portugese Euraziatische gemeenschap. Dit met name door gemengde huwelijken. Fysiek gezien getuigen allen het blank uiterlijk en de lichtgekleurde huid van hun Nederlandse afkomst. En zelfs dat is soms aangetast door de verschroeiende tropische zon. Het overtuigendste bewijs van hun aanspraak vormen de Nederlandse namen : Beins, Collar, Danker, De Vries, De Wind, De Witt, Esperkerman, Estrop, Goonting, Gendriks, Hendroff, Klassen, Koek, Minjoot, Overee, Spykerman, Tessensohn, Thomasz, Van Huizen, Westerhout en andere.

Een klein aantaal Euraziatische families van Nederlanders in MaleisiŽ is momenteel benieuwd geraakt naar de oorsprong van hun geslacht. In tegenstelling tot de groep in IndonesiŽ vormen zij in MaleisiŽ slechts een zeer kleine minderheid. Omwille van het verre verleden hebben hun voorouders niet weten te voorkomen dat de banden met de voormalige Nederlandse koloniŽn en Nederland verbroken zijn. Daarom was het onvermijdelijk dat deze gemeenschap bijna alle cultuur en ergoed van hun voorouders verloren heeft. Ze spreken geen Nederlands meer, de meesten zijn rooms-katholiek en passen niet meer de gebruiken van hun Nederlandse voorouders toe. Nu, als geadopteerde kinderen die onvermijdelijk op zoek gaan naar hun natuurlijke ouders, proberen sommigen meer te weten te komen over hun Nederlandse afkomst. Ze vragen zich af wat de werkelijke gebruiken en tradities van hun voorouders waren.

De Maleisische EuraziŽrs van Nederlandse afkomst zijn bijna uit het geheugen gewist. Veel mensen uit Nederland en de voormalige Nederlandse koloniŽn in Zuidoost-AziŽ realiseren zich zelfs niet dat Malakka eens deel uitmaakte van de Nederlandse Oost-Indische kolonie en dat we hetzelfde erfgoed delen.

De EuraziŽrs van Portugese afkomst hebben geluk gehad dat ze hun cultuur hebben weten te bewaren, het erfgoed en de tradities van de katholieke missiekerk. Ze worden ook gesteund door diverse culturele instellingen uit Portugal en Macau en het Portugees ministerie van Buitenlandse Zaken en van Cultuur. Ze hebben kortgeleden zelfs internationale bekendheid gekregen toen de staatsregering van Malakka besloot de positie van de staat als internationale toeristenbestemming onder andere te stimuleren door de Portugese cultuur in Malakka te ondersteunen. Ze bezitten een bibliotheek met boeken over de geschiedenis en herkomst van hun gemeenschap en de vroegere glorie van de Portugezen, verkregen van de diverse Portugese instituten en overheidsinstellingen.

Wat de Portuguse EuraziŽrs in Malakka hebben verricht is zonder meer bewonderenswaardig en een eerbetoon aan hun erfgoed en cultuur. Als de Nederlandse EurasiŽrs in Malakka vergelijkbare assistentie en ondersteuning hadden gekregen, hadden ook zij een erfgoed en cultuur kunnen hebben om trots op te zijn. In plaats daarvan lopen de Nederlandse EurasiŽrs in Malakka het risico dat hun gemeenschap totaal in vergetelheid raakt als toekomstige generaties er wellicht voor kiezen hun werkelijke afstamming te vergeten en te verwerpen. Er is hoop dat deze EuraziŽrs zich verenigen om een zelfbewustzijn van hun erfgoed te creŽren voor het te laat is. Het is te hopen dat Nederlandse organisaties en geinteresseerde personen hierbij behulpzaam kunnen zijn. Zij kunnen proberen de tradities en cultuur van de Euraziers van Nederlandse afkomst in Malakka nieuw leven in te blazen, zodat deze behouden kunnen blijven toekomstige generaties.

De geschiedenis heeft ons geleerd dat etnische gemeenschappen maar al te makkelijk verdwijnen en dan voorgoed verloren zijn. Het blijft een moeilijke en gewichtige taak een cultuur te redden die van de aardbodem dreigt te verdwijnen. De Maleisische EurasiŽrs van Nederlandse afkomst hebben een lange weg te gaan vol obstakels, hindernissen en onzekerheden. Maar, net als bij een reis van duizenden kilometers, begint ook deze reis met de eerste stap.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2001
•  Links naar het nieuwsarchief
-