[an error occurred while processing this directive]
- 2000/03/15 Nederlands politieteam gaat op Borneo voor de eer

Ingrid van Dooren (34) uit Monster werkt als agent van het politiekorps Haaglanden in Scheveningen. Samen met Ruud van Riel (28) van een bijzondere eenheid van de politie Tilburg, politie-instructeur Allard Dericks (30) en teamcaptain Hoite Cannegieter (36) van een bijzondere eenheid van de politie IJsselland (Zwolle, Deventer), doet ze in augustus op het Maleisische deel van Borneo mee aan de zevende editie van de expeditierace Eco Challenge. Die wordt niet meer georganiseerd door Discovery Channel, maar door het USA Network.

"We zijn nu in de fase van de individuele voorbereiding. Krachttraining, fitness, lopen, fietsen. Dat gaan we uitbouwen. In april gaan we voor het eerst met z'n vieren trainen", vertelt Hoite Cannegieter. Tijdens die lange weekeinden zal met name ook worden gewerkt aan de teambuilding om als team te leren denken en te presteren. Tijdens de Eco Challenge is het essentieel dat de teamleden elkaar opvangen. Iemand die zijn voet verstuikt moet niet de schuld krijgen van een vertraging, maar juist zoveel mogelijk worden geholpen. Alleen dan maakt een team, ondanks pech, kans de eindstreep na 500 kilometer te halen. Ingrid van Dooren: "Onze instelling is daar sportief genoeg voor".

Ter voorbereiding gaat het team ook deelnemen aan de Vierdaagse van Nijmegen en de 100 kilometer van Winschoten. De Elfstedentocht willen de vier per kano in 35 uur afleggen. Cannegieter: "We willen daarnaast ook vier, vijf dagen naar Zuid-Frankrijk om te lopen, te fietsen en te kanoŽn". "We gaan niet naar Borneo om de Eco Challenge uit te lopen en te genieten van de natuur. We gaan voor het klassement. Onze grens is onze gezondheid, want die gaan we niet opofferen", aldus Cannegieter, die en passant meldt dat voor aan de race kan worden begonnen heel wat pillen geslikt en spuiten gehaald moeten worden.

De onderdelen van de Eco Challenge Sabah 2000 zijn jungletrekking (waarbij teams bijvoorbeeld langs watervallen naar beneden moeten), kanoŽn, varen met kajaks over een wild gedeelte van de rivier, zeilen in open zee, duiken naar een controlepost in het koraalrif en mountainbiking. Geen van de teamleden is ooit op Borneo geweest. Ruud van Riel: "Ik ben boeken aan het lezen, het is allemaal schitterend om te zien, ook onder water. Ik denk dat de zweetparels daar vanzelf van ons voorhoofd sijpelen, want de temperatuur zal onze grootste vijand zijn". Cannegieter: "De luchtvochtigheid is enorm hoog". "Ik heb gehoord dat je vier van de 24 uur moet proberen te slapen, maar dat hangt van het terrein af. In zo'n oerwoud zul je soms verplicht rust moeten nemen", zegt Dericks realistisch. Cannegieter en Van Riel hadden in december al mee willen doen aan de Eco Challenge in ArgentiniŽ, maar dat ging toen niet door. Nu waren ze er op tijd bij. Ze kennen elkaar uit het Nederlandse survivalwereldje. Nu gaan ze voor het eerst samen de strijd aan in, volgens Dericks, "de wat topteams betreft best bezette Eco ooit". Ook qua moeilijkheid overtreft deze race alle voorgaande. Dericks: "Iedere keer wordt het een stukje extremer, dit jaar zijn zeilen en duiken toegevoegd. Dat houdt het aantrekkelijk voor de deelnemers". Deelname is een dure aangelegenheid, daarom zal de komende maanden de publiciteit worden gezocht om sponsors te interesseren. Cannegieter: "Onze T-shirts zijn nog wit, maar er mag best wat op komen te staan". Alle vier hebben ze voldoende ervaring om verwachtingen van een goede afloop te kunnen hebben. Van Dooren (CIOS-opleiding) is bijvoorbeeld drievoudig Nederlands kampioen survivalruns, Dericks (ook CIOS) heeft de Mont Blanc beklommen, Van Riel (die bij het korps Commadotroepen heeft gezeten) heeft de tweede plaats bereikt van het NK koppel survival en Cannegieter heeft twee keer de Elfstedentocht verreden, survivalruns gewonnen en is kampioen triathlon en (politie) langlauf en skiŽn geweest.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2000
•  Links naar het nieuwsarchief
-