- 1998/01/22 Crisis: De situatie in MaleisiŽ in een notendop

Het moderne MaleisiŽ is gemaakt door Mahathir Mohamad, de 72-jarige premier van het land. De voormalige arts is sinds 1981 onafgebroken aan de macht geweest. Tijdens zijn bewind streefde hij ťťn centraal doel na: MaleisiŽ omtoveren van een ontwikkelingsland tot een ontwikkeld land. Iets meer dan een half jaar geleden leek de even autoritaire als populaire politicus nog hard op weg zijn plan te verwezenlijken: de Maleisische economie draaide niet langer op tin en rubber, maar op chips, elektronica-apparatuur en airconditioners. Met veel overheidssubsidie was rondom het automerk Proton een succesvolle eigen auto-industrie opgebouwd. De armoedegrens was gedaald van 60 procent van de bevolking in 1970 tot minder dan 8 procent in 1997. En tegelijkertijd was Mahathir erin geslaagd de complexe raciale en religieuze verhoudingen in zijn land onder controle te houden. In Kuala Lumpur opende hij begin vorig jaar het trotse symbool van MaleisiŽs vooruitgang en zelfvertrouwen: de Petronas Towers, 's werelds hoogste gebouw.

Maar hoogmoed kwam ook hier voor de val. Vorig jaar juli diende premier Mahathir, die de afgelopen jaren faam had verworven als anti-Westers retoricus, zijn land eigenhandig een stevige klap toe door ongekend fel uit te vallen tegen de mensen die in zijn ogen schuldig waren aan de eerste barstjes in het Aziatisch wonder. "Racistische Westerse valutaspeculanten" voerden volgens hem bewust een aanval uit op de financiŽle markten van Zuidoost-AziŽ. Mahathir dichtte de in Hongarije geboren joodse Amerikaan George Soros, een miljardair die geldt als een invloedrijk valutahandelaar, een hoofdrol toe en sprak in het verlengde daarvan zelfs over een joodse samenzwering tegen de moslimlanden in AziŽ. De gevolgen van die uitlatingen waren snel zichtbaar op de financiŽle markten: de koers van de Maleisische munt, de ringgit, kelderde, net als de beurskoersen in Kuala Lumpur.

Sinds een paar weken is het opvallend stil geworden rond Mahathir. De premier worstelt al weken met een hardnekkige verkoudheid die hem stiller houdt dan ooit. Dat gaf MaleisiŽs tweede man, plaatsvervangend premier Anwar Ibrahim, de kans de controle over het bezweren van de crisis over te nemen. Anwar, die tevens minister van FinanciŽn is en geldt als de gedoodverfde opvolger van Mahathir, blies eind vorig jaar de bouw van een aantal ambitieuze infrastructurele projecten af, waaronder een mega-dam op Borneo. Ook stelde hij de economische groeiverwachting voor dit jaar bij, van 7 tot 4 ŗ 5 procent.

MaleisiŽ heeft tot nu toe geen hulp nodig gehad van het IMF, en waarschijnlijk blijft dat ook zo. "MaleisiŽ ziet niet zo'n crisis tegemoet als in andere landen in deze regio het geval is", meent IMF-topman Michel Camdessus. De fundamenten van de economie zijn sterker dan in Thailand en IndonesiŽ, vooral omdat MaleisiŽ minder buitenlands geld heeft geleend in de afgelopen jaren. Als het land vasthoudt aan de zelfopgelegde bezuinigingen (het volk is opgeroepen niet langer twee of drie maar vanaf nu slechts ťťn schepje suiker in de koffie te nemen) en het economisch management verder versterkt, kan MaleisiŽ de crisis zonder al te veel kleerscheuren overleven. Al zal het land wel een strategie moeten verzinnen om zonder veel oproer honderdduizenden illegale immigranten het land uit te krijgen.

Volgens het IMF zal MaleisiŽ binnenkort de monetaire politiek moeten verscherpen en de rente moeten verhogen om nieuwe problemen te voorkomen. Inmiddels heeft de Maleisische regering opgeroepen tot een hervorming van de financiŽle sector: de bestaande 39 financiŽle instellingen moeten de komende maanden via fusies en overnames opgaan in vijf of zes grote banken.

De grote vraag blijft echter wie de leider wordt bij dit proces van crisisbezwering in MaleisiŽ: Mahathir of Anwar? De huidige premier geldt als een groot visionair maar blijkt een slecht crisismanager. Anwar heeft aangetoond dat hij klaar is om MaleisiŽ de volgende eeuw in te leiden, maar moet eerst voldoende steun verwerven binnen de regeringspartij UMNO voordat hij kans maakt Mahathir van de troon te stoten.
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 1998
•  Links naar het nieuwsarchief