- 2015/11/21 Aanslagen mogelijk tijdens Aziatische top met Obama

Een Maleisisch politierapport waarschuwt voor zelfmoordaanslagen op de vooravond van de Aziatische top die dit weekend in Kuala Lumpur plaatsvindt. De dreiging is niet geverifieerd, zo stelt politiechef Khalid Abu Bakar, maar een interne nota waarschuwt wel dat IS en de regionale tak van de terreurorganisatie Abu Sayyaf tien personen klaar heeft in Kuala Lumpur die bereid zijn zelfmoordaanslagen te plegen. Achttien wereldleiders worden in Kuala Lumpur verwacht, onder wie president Obama en de Chinese premier Li Keqiang.

"Er zijn meldingen geweest van terroristische dreigementen in MaleisiŽ", stelt Abu Bakar in een mededeling. "Op dit ogenblik wil ik onderlijnen dat die nog niet bevestigd zijn".

Het komende weekend arriveren wereldleiders, onder wie president Barack Obama en de Chinese premier Li Keqiang, in Kuala Lumpur. Het Maleisische leger zet naar eigen zeggen minstens 2000 manschappen in. Politiechef Abu Bakar stelt dat aanslagen in Frankrijk, Egypte, Libanon en de Filipijnen verhoogde veiligheidsmaatregelen verrechtvaardigen voor de tweedaagse top met 18 wereldleiders.

"De Maleisische politie heeft de veiligheidsmaatregelen verscherpt met het oog op de Aziatische en verwante topontmoetingen in Kuala Lumpur", verklaarde Abu Bakar. "Controles van al wie het land binnenkomt of verlaat zijn verstrengd".

De lokale nieuwssite Malaysiakini maakte melding van het politierapport, waarin sprake is van een ontmoeting voorbije zondag tussen IS en de Filipijnse rebellengroepen Abu Sayyaf en het Moro National Liberation Front.

Die ontmoeting vond plaats in het zuiden van de Filipijnen en werd bijgewoond door "14 leiders van de drie groeperingen en 50 leden van Abu Sayyaf gewapend met M16-geweren, pistolen en bommen", zo luidde het op de website. De site meldde voorts dat IS en Abu Sayyaf acht aangestelde zelfmoordenaars hebben in Sabah, de westelijke staat van MaleisiŽ, en 10 in de hoofdstad Kuala Lumpur.

"Die zelfmoordterroristen hebben een militaire training gekregen in SyriŽ, Afghanistan en Irak en zijn bereid orders op te volgen van hun leiders om aanslagen te plegen", zo citeerde Malaysiakini de politiecirculaire.

Directeur van de federale politie Fuzi Harun verklaarde dat de interne nota bedoeld was om zijn medewerkers alert te maken. "We hebben die info gekregen, maar we hebben nog geen verdere info. Het kan waar zijn, het kan vals zijn, maar toch ondernemen we actie", verklaarde hij aan het Maleisische staatsagentschap Bernama. "We zullen deze info doorspelen aan onze eenheden", verklaarde hij.

De Aziatische top volgt op de APEC-top (Asia-Pacific Economic Cooperation) in de naburige Filipijnen, waar de territoriale disputen over de Zuid-Chinese Zee centraal stonden.

Amerikaans president Obama is tegenstander van de claims die Peking maakt op koraalriffen en eilanden in het gebied. Vietnam, de Filipijnen, MaleisiŽ, Taiwan en Brunei maken in de Zuid-Chinese Zee allemaal overlappende claims met China. Obama eist dat China een eind maakt aan de werkzaamheden in de Zuid-Chinese Zee, waar Chinese baggeraars met zand van de zeebodem riffen omvormen tot eilanden.
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2015
•  Links naar het nieuwsarchief