- 2014/05/08 Medisch toerisme in MaleisiŽ

Even je borsten laten vergroten of een volledige health check laten doen? Het kan allemaal in MaleisiŽ. Het land staat in de top drie bestemmingen voor medisch toerisme. Dit komt door de goede gezondheidszorg, de lage kosten en het prettige klimaat. De Maleise overheid speelt hierop in door de Maleise gezondheidszorg wereldwijd te promoten en privťklinieken te subsidiŽren. In het afgelopen jaar reisden meer dan 600.000 toeristen om medische reden naar MaleisiŽ. Volgens de recente Amerikaanse studie 'International Living', staat MaleisiŽ in de top 3 van beste bestemmingen voor medische behandelingen. In deze studie werd gefocust op de kwaliteit en de kosten van de gezondheidszorg bij landen over de hele wereld. De gezondheidszorg in MaleisiŽ werd geprezen met 95 van de 100 punten en omschreven als "gelijk aan of zelfs beter dan in de meeste Westerse landen". De Maleisische minister van Gezondheidszorg vertelde aan de krant The Star dat hij erg trots is op deze prestatie. Volgens hem is de enorme groei van medisch toerisme naar MaleisiŽ te danken aan de investeringen in goede medische voorzieningen en de relatief lage prijzen.

Om MaleisiŽ op de kaart te zetten als topbestemming voor medisch toerisme, startte het ministerie van Gezondheidszorg enkele jaren geleden de Malaysia Healthcare Travel Council (MHTC). Jaarlijks wordt er een conferentie georganiseerd vanuit het MHTC om de Maleise gezondheidszorg wereldwijd te promoten. Deze International Healthcare Travel Expo (MIHTE) biedt een platform om stakeholders uit de zorgindustrie van over de hele wereld bij elkaar te brengen.

Naast promotie doet de MHTC ook aan kwaliteitsbewaking. Grote privťklinieken in MaleisiŽ zijn lid van de MHTC en ontvangen vergoedingen om hun gezondheidszorg te verbeteren en zo patiŽnten vanuit het buitenland aan te trekken. Cik Nor Azlina Jemain is manager van het Damai Specialist Hospital, een privťkliniek in Kota Kinabalu. "Privťklinieken moeten aan bepaalde eisen voldoen om lid te mogen worden", legt zij uit. "Een comitť, samengesteld uit vertegenwoordigers van de private en overheidssector, evalueert en selecteert de klinieken. Zo wordt er voor gezorgd dat alle klinieken die toeristen ontvangen kwalitatief goede service bieden."

De Maleisische overheid investeert veel in het medisch toerisme, maar krijgt daar natuurlijk ook iets voor terug. In 2010 verdiende MaleisiŽ 380 miljoen RM (86 miljoen Euro) aan de buitenlandse patiŽnten en de overheid verwacht een jaarlijkse stijging van tien procent.

In 2012 ontving MaleisiŽ 671.727 buitenlandse patiŽnten van over de hele wereld. Sinds 2007 is het jaarlijkse aantal buitenlandse patiŽnten met meer dan 300.000 toegenomen. Uit recent onderzoek met de naam 'Medical Tourism in Malayisa: prospects and challenges' blijkt dat meer dan de helft van de medisch toeristen in MaleisiŽ uit het Midden-Oosten komt. Ook komt er een groot deel uit AziŽ. Na AziŽ volgt Afrika en daarna Europa en Amerika. De meeste patiŽnten die MaleisiŽ bezochten voor een operatie waren 41 jaar en ouder.

Het aantal privťziekenhuizen in MaleisiŽ neemt ieder jaar toe. Sinds 2010 zijn er twintig privťklinieken bijgekomen. Op dit moment zijn er 225 privťklinieken in MaleisiŽ en er wordt verwacht dat dit er 239 zullen zijn in 2018. De meest voorkomende behandelingen bij buitenlandse patiŽnten zijn cardiale behandelingen, cosmetische behandelingen, oogheelkunde, tandheelkunde, orthopedische behandelingen en diagnostische diensten zoals MRI-scans, CT-scans en volledige Health Checks.

De artsen van Damai Specialist Hospital zijn vooral gespecialiseerd in die Health Checks. Dit zijn behandelingen, waarbij de gezondheid van mensen op allerlei vlakken wordt onderzocht. Denk daarbij aan het onderzoeken van bloed, cholesterol, leverfunctie, nierfunctie, urine en hepatitis B. "We bieden verschillende Health Check pakketten aan", zegt manager Cik. "Het basispakket is momenteel bij ons in de aanbieding. Voor een basis Health Check betaal je nu geen 225 RM (56 Euro) maar 180 RM (40 Euro). Mensen uit allerlei landen komen voor deze gezondheidschecks naar MaleisiŽ, we ontvangen zelfs mensen uit Europa."

Naast zo'n basispakket worden er ook vele andere pakketten aangeboden, zoals een pakket speciaal voor ouderen of voor zwangere vrouwen. Volgens Cik komen medisch toeristen vooral naar MaleisiŽ voor kleine ingrepen. "Het zijn meestal operaties waar de patiŽnten niet lang voor in het ziekenhuis moeten blijven, ongeveer ťťn tot drie dagen. Op deze manier past de operatie in het vakantieprogramma van de toeristen."

Er zijn verschillende redenen waarom MaleisiŽ wordt gezien als een geschikt land voor medische behandelingen, in combinatie met een vakantie. Een eerste reden hiervoor is het prettige klimaat. In MaleisiŽ is het altijd warm en er heerst een subtropisch klimaat. MaleisiŽ is hierdoor het hele jaar geschikt voor een zonvakantie. Daarnaast heerst er een wijdverspreide overtuiging dat het tropische klimaat het genezingsproces bevordert. Een andere reden voor de geschiktheid van MaleisiŽ zijn de lage kosten. De kosten voor gezondheidszorg in MaleisiŽ zijn behoren tot de laagste ter wereld. Een bypassoperatie kost bijvoorbeeld in Nederland zo'n 12.000 euro, in MaleisiŽ kost dezelfde operatie zo'n 6.000 euro. Maar tegenover deze lage kosten staat een enorm goede kwaliteit. "Op het gebied van gezondheidszorg hebben wij een groep van professionals die enorm goed opgeleid zijn en de kwaliteit van onze gezondheidszorg blijft stijgen", aldus Jemain. Doordat de overheid privťklinieken subsidieert, kan de apparatuur en kennis continue vernieuwd worden en de kwaliteit hoog blijven.

Voor buitenlandse toeristen zijn de privťklinieken in MaleisiŽ goedkoop, maar voor veel MaleisiŽrs zijn de behandelingen daar veel te duur. Het grootste deel van de bevolking gaat daarom naar publieke ziekenhuizen, die in handen zijn van de overheid zelf. Hoewel de laatste jaren geprobeerd wordt de kwaliteit te verbeteren, komen deze ziekenhuizen niet in de buurt van wat privťklinieken bieden. Dit komt doordat er niet zoveel geld beschikbaar is voor de publieke ziekenhuizen als voor de privťklinieken. Het lijkt er dus op dat publieke ziekenhuizen niet de hoogste prioriteit krijgen.

"Een aantal jaar geleden was het kwaliteitsverschil tussen privťklinieken en publieke ziekenhuizen groter. De laatste tijd probeert de overheid het hele systeem van publieke ziekenhuizen te verbeteren. Ze proberen de best mogelijke apparatuur te gebruiken, maar medische ontwikkelingen gaan snel en er komt snel nieuwe apparatuur bij, dus het is soms moeilijk voor hen om bij te blijven. De ene dag koop je een nieuw apparaat en de volgende dag is het niet langer meer het beste apparaat op de markt. Privťklinieken hebben toch meer geld en bezitten dus vaak de betere apparatuur", aldus Jemain.

Haar collega Paul Mathew, pr-manager van het Damai Specialist Hospital, haakt hierop in: "De kwaliteit van de behandelingen in privťklinieken is ook gewoon beter. Dit komt doordat hier over het algemeen betere, gekwalificeerde artsen werken die vaak in het westen getraind zijn. Als ik zelf ooit een medische behandeling nodig zou hebben, zou ik liever in een privťkliniek behandeld willen worden. Niet alleen om de betere kwaliteit, maar ook om de wachttijden. In privťklinieken kan je meestal binnen een paar dagen behandeld worden, terwijl je in publieke ziekenhuizen weken of maanden op de wachtlijst kunt staan voor een behandeling." Volgens Mathew is de kwaliteit in publieke ziekenhuizen van MaleisiŽ echter hoog genoeg en daarbij worden de mogelijkheden voor de lokale bevolking om naar privťklinieken te komen steeds groter aangezien behandelingen steeds vaker gedeeltelijk of volledig vergoed worden.

MaleisiŽ zal de komende jaren doorgaan met het promoten en subsidiŽren van privťziekenhuizen. Verwacht wordt dat het aantal buitenlandse patiŽnten jaarlijks zal toenemen en het doel is dat er in 2020 twee miljoen medisch toeristen naar MaleisiŽ komen voor een behandeling. "Natuurlijk verdient MaleisiŽ veel geld aan het medisch toerisme, maar dit is niet de enige reden waarom we de gezondheidszorg promoten", concludeert Jemain. "We willen laten zien dat MaleisiŽ meer te bieden heeft, dan alleen natuur en eten. Op deze manier wordt MaleisiŽ op een andere manier op de kaart gezet. Het is al bewezen dat AziŽ veel vertrouwen heeft in de gezondheidszorg van MaleisiŽ, dit willen we ook bereiken in de rest van de wereld. Ik denk dat we aardig goed op weg zijn."
- -

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2014
•  Links naar het nieuwsarchief