[an error occurred while processing this directive]
- 2012/12/22 Mega-kerstbomen in MaleisiŽ

Het is een enorm geglitter wanneer je in december door Kuala Lumpur loopt. Niet alleen de Petronas Towers staan te blinken, ook de straten, hotels en warenhuizen zijn versierd. Glanzende rendieren, blinkende bomen en een luid ĎRudolph the rednose reindeer' vullen je zintuigen zodra je het eerste het beste winkelcentrum in loopt. De kerstdag lijkt voor de MaleisiŽrs een belangrijke dag te zijn. Er wordt in ieder geval genoeg voor uit de kast gehaald.


Afbeelding: Kerst in MaleisiŽ.


Voor alle pracht en praal in ťťn van de vele enorme koopwalhalla's van de stad staan twee gesluierde meisjes. Vol energie en enthousiasme nemen ze foto na foto van elkaar en de hysterisch knipperende bomen en rendieren. Even later zitten ze op een bankje alles om hen heen te bewonderen. De vraag of ze zelf ook kerst vieren overvalt hen. "Nee, we doen er eigenlijk niets mee. Het is een leuke vrije dag en soms gaan we een paar dagen weg, maar de dag zelf maakt ons niet veel uit."

"Wij vieren kerst uitgebreid," vertelt Scott die samen met zijn vrouw en twee kinderen langs de snoephuisjes met cadeautjes loopt. "We gaan naar de kerk en hebben daar een lange dienst. Vervolgens gaan we met andere kerkgangers mee om gezamenlijk te eten," legt hij vervolgens uit. "Of we ook cadeautjes geven aan elkaar? Nee, dat hoort niet bij kerst. Het is hier niet zoals in die Amerikaanse series."

Ashley en Dana denken daar duidelijk anders over. De tienermeisjes zijn opgegroeid met de commerciŽle versie van het kerstfeest. "We hebben ons hele leven al kerst gevierd met een kerstboom en cadeautjes. Dat hoort bij ons geloof. We zijn christen en kerst draait natuurlijk allemaal om geven, maar cadeautjes krijgen is voor ons toch eigenlijk het leukst."


Afbeelding: Kerst in MaleisiŽ.


Iets verderop, tegenover de cosmeticawinkel Body Shop en een restaurant, zit Ayn samen met haar gezin kerstkoekjes te versieren. Een speciale actie georganiseerd door een cosmeticamerk voor VIP leden. Vol concentratie knijpt haar zoontje de kleur rood op zijn mannetje. Ook Ayn zelf is druk bezig met het versieren. Maar thuis viert ze toch echt geen kerst: "Nee joh, we zijn moslim," zegt ze lachend en neemt een hap van haar inmiddels rood en groen gemaakte koekje.

Ook in het ziekenhuis wordt de kerstversiering opgehangen. Met vijf man sterk worden groene takken met sneeuw zorgvuldig om een stellage heen geregen. De leidinggevende legt uit dat iedereen in MaleisiŽ, welke etnische achtergrond iemand ook heeft, weet waar kerst over gaat. "Op school krijgt ieder kind het kerstverhaal te horen. Zo leren ze dat Jezus op die dag geboren werd en dat het dus een christelijke dag is."

"Alle culturen komen hier bij elkaar," stamelt Tan in gebroken Engels. Hij is op een door de overheid georganiseerde festiviteit. Het evenement is georganiseerd in het kader van kerst en om de MaleisiŽrs met elkaar te verbinden. "We hebben hier zoveel geloven, maar kerst is een goed excuus om elkaar te ontmoeten," vertelt hij. Langzaam dwaalt zijn blik af naar de grote pannen die op de tafels naast hem klaargezet worden. Er is namelijk ook gratis eten tijdens de dag.

Net wanneer Tan vertelt dat dit zijn kerstactiviteit is en dat hij en zijn vrouw thuis verder niets vieren, wordt hij onderbroken door zijn Indische vriend. "Wij vieren thuis zeer uitgebreid kerst. Het hele huis is versierd, we gaan naar de kerk en vervolgens komen vrienden en familie eten. Na het eten worden de cadeaus uitgewisseld."

Dan vormt zich een rij voor het eten en staat iedereen klaar om aan te vallen. Als na twintig minuten eindelijk de deksels van de pannen gaan, lijkt het alsof de mensenmassa al jaren niet gegeten heeft. Slierten mie vliegen door de lucht en om een bordje eten te bemachtigen moet je even vergeten dat kerst draait om vrede.


Artikel en foto's door Lisette van Engelen. Lisette ging met financiŽle steun van lokaal mondiaal twee weken naar MaleisiŽ om journalistieke producties te maken. Voor meer informatie: www.lokaalmondiaal.net

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2012
•  Links naar het nieuwsarchief
-