[an error occurred while processing this directive]
- 2012/11/07 Onderzoek bevestigt 'hidden hunger' in MaleisiŽ

Professor Poh Bee Koon: "Overgewicht en obesitas zijn bij lokale kinderen gemakkelijk waar te nemen. De resultaten uit het SEANUTS-onderzoek wijzen echter op een ander, verborgen probleem"

- Uit een van de grootste en meest uitgebreide voedings- en gezondheids-onderzoeken ooit gehouden in Zuidoost AziŽ, komen ernstige voedingstekorten onder kinderen jonger dan 12 in de gehele regio naar voren. De resultaten van het South East Asia Nutrition Survey (SEANUTS), een onderzoek onder 16.744 kinderen in vier van de grootste landen in de regio Ė MaleisiŽ, Thailand, Vietnam en IndonesiŽ Ė worden bekendgemaakt tijdens een regionale conferentie, georganiseerd door het Nutritional Society of Malaysia (NSM) en de Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) in MaleisiŽ.

Hidden hunger
Het onlangs afgeronde onderzoek, dat ruim twee jaar geleden werd gestart, vestigt de aandacht op een belangrijk voedings- en gezondheidsonderwerp in MaleisiŽ bekend als 'hidden hunger'. Deze term wordt door onderzoekers gebruikt om voedingstekorten aan te geven die niet direct waarneembaar zijn. Op het eerste gezicht zien de kinderen er gezond of zelfs doorvoed uit. Toch lijden ze aan een aanzienlijk gebrek aan voedingsstoffen als vitamine D en calcium. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor de groei en ontwikkeling van jongeren.

Overgewicht en obesitas
Professor Poh Bee Koon, die leiding gaf aan het SEANUTS-onderzoek in MaleisiŽ en ook leiding geeft aan het Nutritional Sciences Programme op de UKM School of Healthcare Sciences over de resultaten: "Overgewicht en obesitas zijn bij deze kinderen gemakkelijk waar te nemen. De resultaten uit het SEANUTS-onderzoek wijzen echter op een ander, verborgen probleem: 'hidden hunger'. Het is van groot belang dat wij gaan kijken naar wat onze kinderen echt aan voedingsstoffen nodig hebben in plaats van onze adviezen af te stemmen op wat we alleen aan de oppervlakte kunnen waarnemen. En minstens zo belangrijk: uit de resultaten komt ook naar voren dat we meer moeten doen aan educatie en het uitdragen van wat de ideale voedingsstandaarden zijn voor onze kinderen. We hebben het tenslotte wel over de volgende generatie: onze toekomst."

SEANUTS, het eerste voedingsonderzoek onder kinderen dat op zo'n grote schaal werd gehouden, liet zien dat bijna 1 op de 10 kinderen in de stedelijke gebieden in MaleisiŽ op basis van de gewicht/leeftijdsverhouding kenmerken vertoont van ondervoeding. Bij plattelandskinderen ligt deze verhouding maar net iets lager. Uit het onderzoek bleek ook dat 1 op de 10 kinderen te klein is voor zijn leeftijd, een symptoom dat wellicht onomkeerbaar is en meestal veroorzaakt wordt door een gebrek aan goede en regelmatige voeding. Aan de andere kant blijkt uit het onderzoek dat 1 op de 5 kinderen te maken heeft met overvoeding. Bij deze kinderen werd overgewicht of obesitas geconstateerd. SEANUTS heeft aangetoond dat er op het gebied van voeding en gezondheid nog steeds tekortkomingen zijn die opgelost moeten worden en dat er dringend behoefte bestaat aan goede informatie en educatie op dit terrein.

Hebben kinderen in MaleisiŽ gebrek aan goede voeding?
De gevolgen van 'hidden hunger' en langdurig gebrek aan geschikte voedingsstoffen zijn ernstig. De ontwikkeling van de hersenen en het intellectuele vermogen wordt gehinderd en er is een mogelijk onomkeerbaar beperkend effect op de fysieke groei. In MaleisiŽ heeft bijna 1 op de 5 kinderen een gebrek aan vitamine D. Dit cijfer is gebaseerd op de door het Maleisische Ministerie van Gezondheid aanbevolen hoeveelheid voedingsmiddelen. Deze kinderen hebben vaak ook een tekort aan calcium. Ongeveer de helft van de kinderen krijgt via hun dagelijkse voeding niet genoeg calcium binnen. Calcium en vitamine D zijn essentieel voor een goede lichamelijke ontwikkeling en gezonde botopbouw bij kinderen.

Meer kennis over de gezondheid en voeding van kinderen
Koninklijke FrieslandCampina en zijn lokale partner UKM hebben veel geÔnvesteerd in SEANUTS om zo beter zicht te krijgen op de huidige voedings- en gezondheidsstatus van kinderen in deze regio.

Rahul Colaco, Managing Director Dutch Lady Milk Industries Berhad, een dochteronderneming van Royal FrieslandCampina: "Met de kennis die we via SEANUTS hebben verkregen, willen we voor de kinderen in MaleisiŽ en de regio als geheel verbeteringen doorvoeren. Als onderneming kijken we ook naar hoe we de onderzoeksresultaten kunnen gebruiken om beter te kunnen voorzien in de voedingsbehoeften van deze kinderen."

In zijn commentaar op de conferentie zei NSM-voorzitter Dr Tee E Siong: "Het is van belang dat de uitkomsten van SEANUTS worden gedeeld met professionals uit de gezondheidszorg, beleidsmakers en ouders om zo het leven van onze kinderen ingrijpend te verbeteren. NSM is dan ook erg blij om als gastheer van dit evenement te mogen optreden en zo de aanzet te geven voor een broodnodige nationale dialoog rond de voedingsbehoeften van onze kinderen met een aantal toonaangevende voedingsdeskundigen vanuit de hele regio."

Over SEANUTS
De South East Asia Nutrition Survey (SEANUTS) is een 'multi-centre' onderzoek dat gelijktijdig werd uitgevoerd onder 16.744 kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 12 jaar in vier verschillende landen - MaleisiŽ, IndonesiŽ, Thailand en Vietnam. Het doel van het onderzoek was om een uitgebreide studie te maken van de voedingsstatus, de voedingsinname en Ėgewoonten en gegevens te verzamelen over de fysieke activiteit, de bloedbiochemie, de gezondheid van de botten en de cognitieve functies. De relevante organisaties van de betreffende landen zijn bij het onderzoek betrokken.

Koninklijke FrieslandCampina, het moederbedrijf van Dutch Lady Malaysia en een van de grootste zuivelmultinationals ter wereld, was opdrachtgever en sponsor van SEANUTS. In MaleisiŽ werd SEANUTS uitgevoerd in samenwerking met Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), in IndonesiŽ samen met PERSAGI (Persautuan Ahli Gizi Indonesia), in Thailand samen met de Mahidol University (MAHIDOL) en in Vietnam met het National Institute of Nutrition (NIN) Ė Vien Dinh Duong.

Vanaf mei 2010 tot oktober 2011 werden in MaleisiŽ gegevens verzameld in zes regio's verspreid over het hele land, namelijk de noordelijke, centrale, zuidelijke en oostelijke kustgebieden van de Maleisische eilandengroep, als ook in Sabah en Sarawak.

Voor meer informatie over de instellingen betrokken bij SEANUTS:
Universiti Kebangsaan Malaysia (www.ukm.my); Nutritional Society of Malaysia (www.nutriweb.org.my); Persautuan Ahli Gizi Indonesia (www.persagi.org); Mahidol University in Thailand (www.mahidol.ac.th); National Institute of Nutrition (NIN) Ė Vien Dinh Duong (www.viendinhduong.vn).

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2012
•  Links naar het nieuwsarchief
-