[an error occurred while processing this directive]
- 2011/01/12 Inheemse leiders op Borneo gearresteerd

Twee inheemse leiders uit Sarawak, het Maleisische gedeelte van Borneo, zijn vorige week gearresteerd voor het in bezit hebben van 'opruiend materiaal'.

De politie deed invallen in kantoren van de Sarawak Dayak Iban Association (SADIA). Nicholas Mujah, de secretaris van SADIA, werd samen met twee anderen gearresteerd. De inheemse advocaat, Abun Sui Anyit, werd op 6 januari op het vliegveld van Sarawak gearresteerd.

Mujah en Anyit hadden beide cd's met opnames van onafhankelijke radio- en televisie-uitzendingen in hun bezit. Ze werden apart van elkaar verhoord en op borgtocht vrijgelaten. Anyit werd op 11 januari door de politie gebeld voor verder verhoor. Een SADIA-medewerker en een waarnemer bij de verkiezingen, die ook werden gearresteerd op een kantoor van SADIA, zijn niet verhoord.

Inheemse stammen op Borneo, waaronder de Iban en de jager-verzamelaarsstam Penan, zagen veel van hun regenwoud vernietigd worden door houtkapbedrijven. De bedrijven krijgen hiervoor vergunningen van de deelstaatregering. Nu leggen palmoliebedrijven ook nog eens plantages aan op inheems grondgebied, tevens met steun van de deelstaatregering.

Nicholas Mujah zei vandaag: "Ik vraag de internationale gemeenschap om uw harten te richten op de inheemse volken in Sarawak, MaleisiŽ. De overheid heeft haar agressieve activiteiten onder inheemse activisten en rechtenverdedigers hervat, vanwege de aankomende deelstatenverkiezingen. We worstelen om te overleven en vechten een juridische strijd tegen de overheid, die onze voorouderlijke grond van ons wil laten afpakken."

De regering van Sarawak heeft meerdere malen de civiele rechten van degenen die zich verzetten tegen haar beleid beperkt. Meer dan honderd leden van de Penanstam zijn in 1987 gearresteerd toen zij wegblokkades opwierpen om houtkapbedrijven te weren uit hun bossen.

De deelstaatverkiezingen in Sarawak zullen in juli van dit jaar plaatsvinden. De zittende gouverneur, Taib Mahmud, is al sinds 1981 aan de macht.

Directeur van Survival International, Stephen Corry, zei vandaag: "Taib Mahmud wordt geconfronteerd met toenemende kritiek op de totale minachting voor de rechten van inheemse volken door zijn regering. Na de arrestatie van deze inheemse leiders is het hoogst onwaarschijnlijk dat zijn populariteit zal groeien."

(Geplaatst met toestemming van Survival International)

-
Afbeelding: Logo Survival International.
Survival International

Mensenrechtenbeweging Survival zet zich wereldwijd in voor bedreigde inheemse volksstammen en helpt in stamverband levende volken om hun rechten te verdedigen, hun land te beschermen en hun eigen toekomst te bepalen.

•  www.survivalinternational.nl
-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl


Archief pagina's:

•  Klik hier voor eerdere artikels van Survival International
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2011
•  Links naar het nieuwsarchief
-