[an error occurred while processing this directive]
- 2010/12/20 Stammen op Borneo bedreigd door palmoliesector

De Penan jager-verzamelaars en andere stammen worden ernstig bedreigd door plannen voor de grootschalige uitbreiding van het aantal palmolieplantages in de Maleisische deelstaat Sarawak.

De regering van Sarawak heeft plannen aangekondigd om tegen 2020 de omvang te verdubbelen van het gebied dat gebruikt wordt voor de productie van palmolie. Hiervoor is de regering van plan inheems land te gebruiken dat volgens haar "grotendeels onderbenut is en waaraan geen eigendomsrechten toegekend zijn".

Het regenwoud waarvan de Penan afhankelijk zijn voor hun voortbestaan is voor een aanzienlijk deel al vernietigd door houtkapbedrijven. De Penan en andere stammen moeten nu toezien hoe hun land wordt verkwanseld voor de aanleg van palmolieplantages. Inheemse bevolkingsgroepen hebben in de gerechtshoven van Sarawak meer dan honderd claims ingediend die hun landeigendomsrechten moeten formaliseren.

Een Penan-vrouw vertelde aan Survival International: "Het woud is mijn dak en mijn onderkomen en het woud is ook de plaats waar ik het voedsel kan vinden om te eten. Maar dat alles zal weg zijn als de palmolieplantages er komen."

Matu, een leider van de Penan op wiens land al palmoliebomen zijn aangepland, zei: "Ons land en onze wouden zijn ons met geweld ontnomen. Onze vruchtbomen zijn weg, onze jachtgebieden zijn heel erg geslonken en de rivieren zijn zo vervuild dat de vissen er in dood gaan. Vroeger wemelde het hier van de wilde varkens. Nu komen we er slechts eens in de twee of drie maanden een tegen."

De regering wil dat voor 2020 twee miljoen hectare land wordt geŽxploiteerd. De minister voor landontwikkeling van Sarawak, James Masing, vertelde aan het Maleisische dagblad The Star dat de export van palmolie, na aardolie en vloeibaar aardgas, zich had ontwikkeld als Sarawaks op twee na belangrijkste bron van buitenlandse valuta. Zijn ministerie spande zich in om de bureaucratische obstakels, die een "meer agressieve ontwikkeling" van het inheemse grondgebied verhinderen, uit de weg te ruimen.

De directeur van Survival, Stephen Corry, verklaarde vandaag: "Zoals gebruikelijk stelt de regering van Sarawak winst boven mensen en toont ze op een schaamteloze wijze haar minachting voor de rechten van de inheemse bevolking. Nog meer palmolieplantages betekenen een ramp voor de Penan. Dit is iets wat ze beslist niet willen".

Palmolie wordt gebruikt als biobrandstof en wordt verwerkt in talloze voedingsmiddelen en cosmeticaproducten.

(Geplaatst met toestemming van Survival International)

-
Afbeelding: Logo Survival International.
Survival International

Mensenrechtenbeweging Survival zet zich wereldwijd in voor bedreigde inheemse volksstammen en helpt in stamverband levende volken om hun rechten te verdedigen, hun land te beschermen en hun eigen toekomst te bepalen.

•  www.survivalinternational.nl
-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl


Archief pagina's:

•  Klik hier voor eerdere artikels van Survival International
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2010
•  Links naar het nieuwsarchief
-