[an error occurred while processing this directive]
- 2010/12/08 'Groene energie' een bedreiging voor stammen Borneo

Terwijl milieuministers in Mexico vergaderen in het kader van de VN klimaatconferentie, worden inheemse stammen in het regenwoud van Borneo geconfronteerd met de tweeledige bedreiging van 'groene energie': de hydro-elektrische stuwdammen die hun rivieren vernietigen en de palmolieplantages waarvoor hun bossen verdwijnen

Inheemse stammen in Sarawak, in het Maleisische deel van Borneo, waren diep geschokt toen de enorme Rajang rivier in oktober ineen kromp tot een stroompje. De rivier was geblokkeerd om het stuwmeer achter de beruchte Bakun dam te vullen.

Tienduizend inheemse mensen moesten reeds wijken voor de Bakun dam, en de regering van Sarawak heeft plannen voor de bouw van nog eens 12 hydro-elektrische stuwdammen. Door het opdrogen van de Rajang heerst er grote consternatie onder de inheemse stammen in Sarawak.

Aan ongeveer duizend Penan jager-verzamelaars is te verstaan gegeven dat ze moeten uitwijken naar een ander deel van het regenwoud. Hun land komt onder water te liggen door de Murum dam, de eerste van de 12 nieuw te bouwen dammen. Hoewel het onderzoek naar de sociale impact en de gevolgen voor het milieu nog niet is afgerond, is men al geruime tijd geleden begonnen met de bouw van deze dam.


Afbeelding: Kaalslag voor de Murum Dam.
Kaalslag voor de Murum Dam (Foto: Survival International)Het regenwoud waar de Penan zich willen hervestigen wordt in hoog tempo gekapt door het bedrijf Shin Yang voor de aanleg van palmolieplantages. Palmolie wordt onder andere gebruikt voor de productie van biobrandstof en wordt verwerkt in voedsel en cosmetica.

"We hebben ontdekt dat Shin Yang Company zonder onze toestemming is begonnen met het rooien van het bos voor palmolieplantages in het gebied van de Metalon rivier... We willen dat ons bos in deze gebieden wordt behouden", aldus Ramlie Bujang van de Penan.

Nu al zijn grote delen van Sarawak, die tot voor kort waren bedekt door een ondoordringbaar regenwoud, in beslag genomen door palmolieplantages.

Stephen Corry, directeur van Survival, verklaarde vandaag: "Met de vernietiging van de regenwouden en rivieren van Sarawak wordt ook het leven van de Penan en andere stammen vernietigd. Het is buitengewoon ironisch Ė en ook tragisch Ė dat men dit tracht te rechtvaardigen met het begrip 'groene energie'.


Download in PDF, 1.71Mb Download het rapport 'tribal peoples and large dams'. [EN]


(Geplaatst met toestemming van Survival International)

-
Afbeelding: Logo Survival International.
Survival International

Mensenrechtenbeweging Survival zet zich wereldwijd in voor bedreigde inheemse volksstammen en helpt in stamverband levende volken om hun rechten te verdedigen, hun land te beschermen en hun eigen toekomst te bepalen.

•  www.survivalinternational.nl
-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl


Archief pagina's:

•  Klik hier voor eerdere artikels van Survival International
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2010
•  Links naar het nieuwsarchief
-