[an error occurred while processing this directive]
- 2010/09/17 Eerste Maleisisch hout met PEFC-label in BelgiŽ

Binnen enkele weken vaart in de haven van Antwerpen het eerste schip binnen dat geladen is met Maleisisch tropisch hardhout met het PEFC-label. De vracht is bestemd voor het Oost-Vlaamse bedrijf Denderwood dat daarmee het eerste Europese bedrijf is dat hout vanuit AziŽ importeert onder het PEFC-label, dus met de garantie dat het hout afkomstig is uit legale houtkap ťn duurzaam beheerde bossen. Een primeur!

BelgiŽ is een grote afnemer van Maleisisch hout. Sinds kort erkent PEFC, het grootste boscertificatiesysteem ter wereld, het Maleisische systeem MTCS voor zowel haar bossen als voor de opvolging van de houtstromen in de bedrijven. Dit betekent dus dat wie het hout met het PEFC-label koopt, de garantie heeft dat het hout afkomstig is uit bossen die zowel de ecologische, sociale als de economische aspecten van het bosbeheer respecteren. Concreet gelden er strikte regels betreffende de werkomstandigheden, de rechten van de plaatselijke bevolking, de bescherming van fauna en flora, het water en de bodem, maar mag er ook winst gegenereerd worden, zolang deze niet ten koste gaat van de gezondheid van het bos. De eerste partij Maleisisch PEFC-hout, meerbepaald de houtsoort Meranti, is bestemd voor het Oost-Vlaamse bedrijf Denderwood. ďWij hebben bewust gekozen voor het PEFC-certificaat van ons bedrijf. Door de PEFC-certificering in MaleisiŽ kunnen wij onze onmiddellijke instroom van gelabeld hout vergroten aan betaalbare prijzenĒ, vertelt Filip D'Haeseleer, verantwoordelijke voor de PEFC-certificatie binnen het bedrijf.

PEFC In MaleisiŽ
MaleisiŽ is een land met een hoge graad van ontbossing. Net daarom is boscertificatie er uiterst belangrijk.

PEFC Internationaal erkende in 2009 het Maleisische boscertificatiesysteem MTCS. Daarmee zette de internationale NGO zijn eerste stappen op het Aziatische continent. ďDe grote uitdaging is de certificatie van tropische bossen, gelegen in het zuidelijke halfrond. Zij hebben een grote invloed op problemen als ontbossing, klimaatverandering en verlies van biodiversiteitĒ, vertelde Ben Gunneberg, Algemeen secretaris van PEFC, toen. Even later kon ook de Ďchain of custodyí, de opvolging van de houtstromen in de bedrijven, rekenen op een erkenning van PEFC. Zo is het dus mogelijk om het Maleisische hout van in het bos tot bij de eindconsument te volgen en de garantie te geven dat het hier gaat om Ďschooní hout.

Enkele cijfers
In MaleisiŽ is 59,4% van de oppervlakte bebost (natuurlijke bosen en plantagebossen). Het gaat hier om ruim 19 miljoen hectare, waarvan nu al een kleine 4 miljoen hectare het PEFC-certificaatdraagt.

128 bedrijven beschikken over een PEFC-certificaat en kunnen dus hun producten verhandelen onder de PEFC-vlag. Eťn van hen is het bedrijf Low Fatt Wood Industries dat de eerste levering PEFC-gecertificeerd hout naar BelgiŽ exporteerde.

De erkenning van MTCS door PEFC is ook voor de Belgische markt een belangrijk feit. BelgiŽ is, na Nederland en Groot-BrittanniŽ de grootste afnemer van het hout met een MTCS-label. MaleisiŽ voert vooral gecertificeerde hout uit naar Europa, maar ook naar AustraliŽ, Zuid-Afrika en sinds eind 2009 ook naar de Filipijnen. In 2009 ging het om 501.084 m≥ houtproducten voor heel Europa, waarvan 52. 761 m≥ voor BelgiŽ.

Het meranti-hout
Meranti is de commerciŽle naam voor een reeks botanische soorten van het geslacht Shorea. Het hout is veelal roodachtig van kleur en is uitermate geschikt voor binnentoepassingen (zoals deuren, plinten, (deur)lijsten, trappen en meubelwerk), maar ook voor multiplex en voor buitenschrijnwerk (zoals ramen, deuren, balkons, balustrades, stormplanken en gevelbekleding).

Denderwood en het PEFC-certificaat
Denderwood is een familiebedrijf van de derde generatie, gevestigd in Erpe-Mere. Het is gegroeid uit een lokale houthandel en is nu volledig georiŽnteerd op de import van tropischhardhout. Midden jaren í60 begon het bedrijf met import vanuit AziŽ.

Het familiebedrijf draagt kwaliteit hoog in het vaandel. ďWe zijn klein in het grote en groot in het kleineĒ, zo luidt het. De producten uit MaleisiŽ die bij Denderwood binnenkomen, worden zo ver mogelijk afgewerkt in het land van oorsprong. Het bedrijf importeert gezaagd, gelamineerd hout en parket. Het gaat vooral om de houtsoorten Meranti, Kembang Semangkok, Merbau en Gerutu, die gebruikt worden voor tal van toepassingen, zoals ramen, deuren, parket en verandaís. ďMaleisiŽ is voor ons een zeer belangrijk land. Oost- en West MaleisiŽ staan in voor ongeveer de helft van onze aanvoerĒ, zo vertelt Filip D'Haeseleer. ďWe hopen dat 80% van onze aanvoer binnen een tweetal jaar onder PEFC vlag binnenkomtĒ, besluit hij.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl


Aanverwante pagina's:

•  2010/09/03 Man probeert 95 boa constrictors te smokkelen
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2010
•  Links naar het nieuwsarchief
-