[an error occurred while processing this directive]
- 2010/09/07 Goudfanaten krijgen bijval van Maleisische moslims

Beleggers die geloven dat goud de enige zekerheid is tegen instorting van de dollar en de papieren-geldeconomie, krijgen steun vanuit een opvallende hoek. Strenge moslims in MaleisiŽ denken er net zo over.

Goud heeft het als belegging aardig gedaan sinds het uitbreken van de kredietcrisis en de daaropvolgende recessie. In 2009 leverde de goudprijs een rendement van 21 procent op, om na een nieuwe piek eerder dit jaar, weer wat terug te zakken.

In tussen woedt er nog altijd een stevig debat over het nut van goud als belegging. Voor sommige beleggers is goud simpelweg een middel tot diversificatie van de beleggingsportefeuille, als tegenwicht voor aandelen en bescherming tegen inflatie.

Maar voor anderen heeft goud een fundamentele betekenis. De keuze voor goud gaat gepaard met een fundamenteel pessimistische kijk op de wereldeconomie. Goud geldt als ultieme vluchtheuvel als de dollar instort, en centrale banken met hun papieren drukkerijen definitief het onderspit delven.

Deze in essentie sterk libertaire stroming, in de VS uitgedragen door radicale republikein Ron Paul en in Nederland het meest opvallend gepropageerd door goudbelegger Willem Middelkoop, krijgt vanuit opmerkelijke hoek bijval, zo blijkt uit een verslag van zakenkrant The Wall Street Journal.

In de Maleisische deelstaat Kelantan heeft de bekeerde Spaanse moslim Umar Vadillo de lokale overheid zo ver gekregen, gouden en zilveren munten als wettig betaalmiddel in te voeren. Duizenden winkels in Kelantan hebben inmiddels met stickers aangegeven dat ze gouden dinars accepteren en ook belastingen kunnen in goud worden voldaan.

De invoering van goud als betaalmiddel heeft een duidelijk ideologische reden. "Ons land wordt onderdrukt. Nu vechten we terug", verklaart goud-propagandist Vadillo tegenover The Wall Street Journal.

Vadillo's krijgt bijval van islamitische geestelijken die stellen dat overheden die papiergeld uitgeven zich schuldig maken aan woekerpraktijken, aangezien het om schuldbewijzen gaat.

De lokale overheid van Kelantan liet in eerste instantie voor 640 duizend dollar, omgerekend circa een half miljoen euro, gouden dinars en zilveren dirhams slaan. De gouden ťťn-dinar munt is ongeveer 150 euro waard, een zilveren dinar ongeveer 3,14 euro.

De Maleisische nationale regering heeft inmiddels gereageerd, noteert de WSJ, met een waarschuwing dat de papieren ringgit nog steeds 's lands officiŽle munt is.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2010
•  Links naar het nieuwsarchief
-