[an error occurred while processing this directive]
- 2010/05/26 MaleisiŽ bekroont Exact Software en Shell

De Maleisische it-overheidsorganisatie Mdec heeft softwarebedrijf Exact en olieconcern Shell in het zonnetje gezet. Zij ontvingen op de WCIT 2010 een 'Recognition Award' voor hun bijdrage aan de ontwikkeling van de technologiemarkt in het Aziatische land. Beide bedrijven hebben een it-ontwikkelcentrum in MaleisiŽ en willen dit verder uitbouwen.

Op het zeventiende World Congress on Information Technology in 2010 (WCIT), van 25 tot 27 gehouden in de RAI Amsterdam, reikte Maximus Johnity Ongkili, minister van Wetenschap, Technologie en Innovatie in MaleisiŽ, de prijzen uit. Namens Exact Software was Marcel van de Sandt, directeur productmanagement, aanwezig. "Exact is hier al sinds eind jaren 1990 actief. Er is in die tijd gekozen voor MaleisiŽ omdat mensen er goed Engels spreken, het opleidingsniveau hoog is en er een positieve arbeidsmentaliteit heerst. Inmiddels werken er zo'n tweehonderd man." Hij vertelt dat de vestiging in Kuala Lumpur het grootste offshorecentrum van het bedrijf is. Exact beschikt nog over andere centra, onder andere in Nederland en de Verenigde Staten. Verder besteedt het nog ontwikkelwerk uit in Oost-Europa. "Het verschil is dat bij onze offshorecentra eigen mensen werken."

Shell beschikt in MaleisiŽ over een servicecentrum waar momenteel 963 mensen werken. Het olieconcern verwacht dat in 2012 de vestiging is gegroeid naar zo'n drieduizend banen. Daar horen naast it-functies ook taken bij die met personeelszaken of de financiŽle administratie te maken hebben. Op it-vlak betreft het activiteiten rond applicatiebeheer, voorraadbeheer en lokale infrastructuurondersteuning. Volgens Wolfgang Buys, algemeen directeur van de divisie Managed Network Services van Shell Information technology, is het niet zo dat het olieconcern geen eigen it-functies meer heeft na de uitbestedingscontracten met T-Systems, HP (EDS) en AT&T van 2008. "Daarbij gaat het voornamelijk om beheertaken rond de ict-infrastructuur. Shell voert veel applicatiebeheer nog zelf uit. Er zijn momenteel geen plannen om ook dit deel uit te besteden. Misschien verandert dit in de toekomst, maar het is altijd verstandig om kennis van de belangrijkste systemen in huis te houden."

In het kielzog van Shell zijn ook de it-partners, zoals T-Systems, actief geworden in MaleisiŽ. Het belang hiervan wil de it-overheidsorganisatie Mdec met de toekenning van de 'Recognition Award' ook benadrukken. Mdec (voluit: Multimedia Development Corporation) is in het leven geroepen om de ict-en multimediasector in het land te versterken. Investeren in ict-technologie is een van de speerpunten van de huidige regering om de economie te versterken.

Een van de taken van Mdec is het ondersteunen van buitenlandse bedrijven die zich in MaleisiŽ willen vestigen. Volgens directeur Badlisham Ghazali zijn er momenteel 107 Europese ondernemingen, waarvan 24 Nederlandse bedrijven actief in het Aziatische land. In 2008 organiseerde Mdec het WCIT 2009. De directeur beweert dat de organisatie van het ict-wereldcongres het land geen windeieren heeft gelegd. "Tijdens het congres is er voor 1,6 miljard Ringgit (circa 400 miljoen euro. RS) aan deals gesloten. WTIC 2008 gaf ons de gelegenheid om MaleisiŽ als ict-land te presenteren aan de rest van de wereld. Ook de contacten met Aziatische landen konden worden aangehaald."

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2010
•  Links naar het nieuwsarchief
-