[an error occurred while processing this directive]
- 2009/07/14 Belgische tv-kok scheert hoge toppen in AziŽ

De Britten hebben Jamie Oliver en Nigella Lawson. De Italianen hebben Carluccio. En de Belgen Piet Huysentruyt. Maar ook de Aziaten hebben hun populaire televisiekok. En het is ook een Belg: Emmanuel Stroobant, 41 jaar en afkomstig uit Luik. Vijftien jaar geleden is hij uit BelgiŽ weggetrokken om het avontuur te zoeken in AustraliŽ en in het verre oosten. De jonge kok heeft er niet alleen avontuur, maar ook succes gevonden. Eerst in AustraliŽ, nadien in MaleisiŽ. "Een fantastisch land waar de Maleisische, de Chinese en de Indiase cultuur en keuken elkaar ontmoeten en verrijken. Maar MaleisiŽ had een groot nadeel: het is een moslimland. En dat betekent: geen varkensvlees en geen wijn. Vandaar dat ik in 1999 uitweek naar Singapore".

De verhuizing legde hem geen windeieren. Stroobant staat dezer dagen aan het hoofd van een klein imperium restaurants in de Aziatische ministaat. Hij is een manager geworden. Hij stelt de menu's samen, werft het personeel aan, houdt de kwaliteit in de gaten. "Maar ik sta ook nog altijd zelf achter het fornuis. In de Saint-Pierre, het eerste restaurant dat ik in Singapore opende."

Het is allemaal heel klein begonnen in 1999, vertelt Stroobant. "Met tweedehandse tafeltjes, want het budget was beperkt. Maar het plan sloeg aan en de Saint Pierre werd een succes."

Er volgden nog meer restaurants. Acht zijn het er ondertussen al. Er is een gezellig restaurant in een oude vuurtoren van Singapore, een typische Ierse pub, zoals je ze over heel de wereld vindt en een restaurant met eenvoudige Franse keuken. "En er is de Brussels Sprouts, een brasserie in Belgische stijl. Heel modern, en met niets dan Belgische gerechten op het menu. We hebben er zelfs 120 Belgische bieren op de kaart staan, een record in Singapore."

De grootste bekendheid verwierf Stroobant niet door zijn restaurants, maar door zijn televisieoptredens. Twee jaar al maakt hij in AziŽ furore met een eigen programma: Chef in Black. Het programma wordt in een groot deel van AziŽ via satteliet uitgezonden op het populaire Astro Asian Food Channel (Astro AFC). "Het is fantastisch om te doen. Ik mag rondreizen in landen in de regio, zoals Vietnam en China, en daar op zoek gaan naar typische restaurants. Samen met de uitbaters trek ik naar de markt en dan maak ik een eigen Europese variant op hun gerechten. Het is een droom voor een kok, en de mensen zien het graag."

Hoeveel kijkers hij zo trekt, weet hij niet. "Maar vorige week was ik ook te zien in het Australische programma Master Chef, en dat programma werd door zowat ťťn miljoen mensen bekeken."

Televisie heeft van hem een bekendheid gemaakt. "Ik word geregeld herkend op straat. Maar mij hoor je niet klagen. Ik leid hier een fantastisch leven. Ik ontmoet topchefs die ik anders nooit zou ontmoeten."

Een definitieve terugkeer naar BelgiŽ zal er vermoedelijk nooit meer komen. "Maar ik ben er wel nog geregeld op bezoek. Bij mijn vader in De Panne of bij mijn moeder in de Ardennen. Voorts probeer ik BelgiŽ zoveel mogelijk naar Singapore te halen. Ik voer mosselen in, en grijze garnalen, bier en chocolade. En Belgische kaas, want ook die is hier opvallend populair."

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2009
•  Links naar het nieuwsarchief
-