[an error occurred while processing this directive]
- 2009/04/23 Aanmoedigingsprijs voor Genealogie naar MaleisiŽr

De Nederlandse Aanmoedigingsprijs voor Genealogie is dit jaar uitgereikt aan de MaleisiŽr Dennis De Witt tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Beresteynzaal van het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag.


Afbeelding: Dennis De Witt in Den Haag.
Dennis De Witt in Den Haag.Hij ontving de prijs vanmiddag uit handen van jury-voorzitter Drs. Lťon van der Hoeven in aanwezigheid van H.E. Dato' Dr. Fauziah Mohamad Taib, Ambassadeur van MaleisiŽ in Nederland, Drs. Pim ten Hoorn, secretaris van de Vereniging Nederland-MaleisiŽ, Dr. Bert Lever, directeur van het Centraal Bureau voor Genealogie, en andere genodigden.

Dennis De Witt kreeg de prijs voor zijn boek History of the Dutch in Malaysia. In zijn boek gaat De Witt in op de Nederlandse koloniale geschiede≠nis in het algemeen en die van Malakka (en ook elders in MaleisiŽ) in het bijzonder. Het is een geschiedenis die in MaleisiŽ en in Nederland vrijwel vergeten is. Het is bijzonder dat een MaleisiŽr, die geen histo≠ricus is, deze geschiedenis op zo'n gedegen manier 'boven water heeft gebracht'.

Het boek wordt afgesloten met een uitgebreid overzicht van hoe het er nu met de Euraziaten van Nederlandse komaf in Malei≠siŽ voor staat. Naar schatting zijn er daar ongeveer 3000 van. Om hen weer een 'gezicht' te geven richtte De Witt het Malaysian Dutch Des≠cendants Project op, dat inmiddels enkele succesvolle bijeenkomsten kende. Daarnaast richtte hij vorig jaar de Malaysia-Netherlands Asso≠ciation op als tegenhanger van de Vereniging Nederland-MaleisiŽ in Nederland.

Dennis De Witt zelf is een afstammeling van Neder≠landers die in MaleisiŽ achterbleven nadat Nederland in 1825 Malak≠ka ruilde met de Britten voor Benkoelen op Sumatra. In z'n totaliteit hebben de Nederlanders daar 160 jaar gezeten, langer dan de Portuge≠zen er vůůr en de Britten er na.

Hij is de eerste buitenlander aan wie deze stimulerings≠prijs op het gebied van Nederlandse genealogiebeoefening is toegekend. Bijzonder was dat hij zelf in Den Haag aanwezig was om de prijs in ontvangst te nemen.


Maleisie.be beheert samen met Dennis De Witt de officiŽle website van het Malaysia Dutch Descendants Project: www.dutchmalaysia.net

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2009
•  Links naar het nieuwsarchief
-