[an error occurred while processing this directive]
- 2009/01/07 Laatste dorpje in Singapore moet verdwijnen

Het is het geheime paradijsje van Singapore: Kampong Buangkok, een piepklein dorp dat te midden van massale appartementencomplexen verborgen ligt tussen het geboomte. Een zacht windje ruist er tussen de kokospalmen, tropische vogels krassen en fluiten. Witte vlinders fladderen er tussen de mangobomen en vissen zwemmen er in een beekje.

Met 2 huizen op een oppervlakte van drie voetbalvelden is dit het laatste gehucht van de stad, een vergeten achterblijver in de wedloop om deze hightech stadsstaat nog verder te moderniseren. Maar lang zal het allemaal niet meer duren.

Kampong Buangkok staat op de lijst van genomineerden om in de nabije toekomst gesloopt en te worden bebouwd. Als het is verdwenen, zal een van 's werelds compleetste gedaanteverwisselingen zijn voltooid. 'Kampong' is Maleis en het lokale woord voor dorp, het staat symbool voor een landelijke manier van leven die Singapore achter zich heeft gelaten.


Afbeelding: Een bewoner van Kampong Buangkok haalt spullen weg uit zijn huis.
Een bewoner van Kampong Buangkok haalt spullen weg uit zijn huis."De grote transformatie is in de vroege jaren zestig van de vorige eeuw begonnen", zegt Rodophe de Koninck, hoogleraar geografie aan de Universiteit van Montreal in Canada. Hij is de auteur van het boek 'Singapore: An atlas of perpetual territorial transformation', een weerslag van een halve eeuw veranderingen.

In tientallen jaren heeft de lawaaiige tropische nederzetting die Singapore vroeger was, zich heruitgevonden als een piekfijne buitenpost van de beschaafde wereld. Van de bevolking is ondertussen 90 procent verhuist naar staatswoningen, en velen van hen zijn minstens nog ťťn keer verhuisd als gevolg van de voortdurend veranderende stad.

"Alles komt in aanmerking voor stadsvernieuwing", zegt De Koninck, "Zelfs in het centrum worden gebouwen uit de jaren zestig en zeventig nu al gesloopt".

Toen de vader van Sng Maui Hong het gebied in 1956 kocht, was Kampong Buangkok net zo'n modderig dorp als honderden andere dorpen rond Singapore. Niemand kon toen bevroeden dat het het laatste zou zijn.

"Volgens het masterplan van de stad zal op een nader te bepalen datum Kampong Buangkok geheel worden ontwikkeld om woningen, scholen en andere buurtvoorzieningen aan te bieden", zo meldt Serene Ting van de Stedelijke Ontwikkelingsautoriteit per email.

Sng (56) is voorlopig nog eigenaresse van de grond onder Kampong Buangkok. Zij fietst langs de met golfplaat beklede huisjes van haar huurders. Die zijn ook haar vrienden en betalen niet meer dan een symbolische huur.

Sng groeide hier op en met veel van haar buren heeft ze vroeger als kind gespeeld. Er zijn maar weinig mensen in Singapore die dat kunnen zeggen.

Fruit en bloemen goeien in het dorp als bedreigde soorten in een verdwijnend ecosysteem. Er zijn piepkleine guaves en reuzenpapaja's, zoete aardappelen en tapiocaplanten, dille, eetbare bamboescheuten, bougainvilles en hibiscussen. Slangen en hagedissen bewegen zich voort door het kreupelhout.

De mensen uit Kompong Buangkok kunnen door de bomen aan alle kanten de appartementencomplexen zien die hun voorland zijn. de Singaporese wetgeving maakt het mogelijk dat de regering de prijs en tijdstip van onteigening bepaalt.

Sng heeft zich erop voorbereid. "als er hier iets verandert, dan heb ik geen vrieden meer", zegt ze. "Maar we moeten ons niet aan dingen blijven vastklampen. Als de regering het land wil hebben, dan zal ze het nemen."

Er is geen twijfel mogelijk dat Singapore het land inderdaad nodig heeft. De bevolking is van 1,6 miljoen in 1960 gegroeid naar 4,6 miljoen. Daarmee is de stad een van de dichtst bevolkte gebieden ter wereld. Planologen houden er rekening mee dat dit aantal binnen een halve eeuw nog met 40 procent groeit, tot 6,5 miljoen mensen.

"We zullen het gebruik van het land moeten optimaliseren, of dit nu gebeurt door onteigening, hoogbouw of het gebruik van ondergrondse ruimten", verklaarde de Singaporese minister van Nationale Ontwikkeling Mah Bow Tan onlangs.

Om meer ruimte te creeeren, worden wijken met de grond gelijk gemaakt, opvallende gebouwen gesloopt en begraafplaatsen - wegens ondoelmatig gebruik van land - geruimd. de stoffelijke resten worden verbrand en in cryptes geplaatst.

"Zelfs als ik zou willen, dan zou ik mijn kinderen niet kunnen laten zien waar ik vroeger heb gewoond", zegt de 50-jarige chauffeur Ho Why Hong. "Alles is platgegooid".

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2009
•  Links naar het nieuwsarchief
-