[an error occurred while processing this directive]
- 2008/09/10 Onrust over dna-wet in MaleisiŽ

In MaleisiŽ is onrust ontstaan over een wetsvoorstel dat de politie en de minister van Binnenlandse Zaken vergaande bevoegdheden geeft om dna-profielen te gebruiken als bewijsmateriaal bij misdrijven.

De weerstand tegen het voorstel is zo groot, dat alle 82 oppositieleden, aangevoerd door de recent in het parlement teruggekeerde oppositieleider Anwar Ibrahim, eind augustus wegliepen uit het halfrond toen de regering weigerde de tekst terug te trekken en voor nadere studie voor te leggen aan een parlementaire commissie.

Ter discussie staan verschillende bepalingen die volgens de regering noodzakelijk zijn, maar die de oppositie betitelt als "draconisch". De bepalingen zouden de fundamentele rechten en privacy van burgers aantasten. "Deze wet is slecht en angstaanjagend", zegt parlementslid Jeyakumar Devaraj. "Het is duidelijk dat hij doorgelicht moet worden door een commissie van deskundigen."

De regering laat zich echter niet vermurwen. Minister van Binnenlandse Zaken Syed Hamid stelt dat het voorstelsinds 2001 al onderwerp van studie is en dat in het buitenland soortgelijke wetten van kracht zijn. "Als je niets onwettigs op je geweten hebt, heb je ook niets te vrezen. Een dna-profiel kan niet liegen."

De oppositie richt zich vooral tegen het plan om een hoge politieambtenaar te benoemen als hoofd van de dna-databank. Dat zou gevaarlijk zijn omdat de politie, die er belang bij heeft dat verdachten schuldig bevonden worden, dan het beheer krijgt over de databank.

Een andere bepaling in de wet staat de politie toe om "alle mogelijke middelen" in te zetten om dna-materiaal zoals speeksel, haren of stukjes nagel van een verdachte te verkrijgen. Het woord 'verdachte' is niet specifiek gedefinieerd. "Iedereen kan een verdachte zijn, zelfs iemand die een verkeersovertreding begaat", zegt William Leong, woordvoerder van de parlementaire campagne die wil dat het voorstel opnieuw bekeken wordt door een commissie.

Ook politieke gevangenen die vastgezet kunnen worden op grond van de Binnenlandse Veiligheidswet (ISA) worden beschouwd als verdachten en moeten volgens de nieuwe tekst hun dna-materiaal afstaan. "In dat geval gaat het om politieke gevangenen die nooit een misdrijf hebben begaan", zegt Leong. "Alleen deze bepaling is al een serieuze schending van de fundamentele mensenrechten."

Wie weigert zijn dna af te staan, kan een boete van omgerekend ruim 2.000 euro of een jaar cel tegemoet kijken. "Dna-testen geven te veel macht aan de politie die bewezen heeft onder druk van de uitvoerende macht politieke tegenstanders op te sporen", zegt Jeyakumar Devaraj.

De discussie rond de dna-wet krijgt een extra dimensie doordat oppositieleider Anwar Ibrahim ervan wordt beschuldigd seks te hebben gehad met een mannelijk medewerker. Seks tussen mannen is in MaleisiŽ strafbaar. De voormalige vice-premier, die eind augustus als parlementslid werd beŽdigd, weigert dna af te staan. Bij zijn beŽdiging gaf aan hij dat hij de regering van Abdullah Badawi snel wil onttronen.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2008
•  Links naar het nieuwsarchief
-