[an error occurred while processing this directive]
- 2007/12/21 Vermiste stamleider van de Penan mogelijk vermoord

Een stamleider van de Penan, een inheems volk op Sarawak, MaleisiŽ, wordt sinds enige tijd vermist en de stam vreest dat hij is vermoord. Kelesau Naan, is het laatst gezien op 23 oktober toen hij vertrok voor de jacht. Na twee maanden gezocht te hebben naar hun leider, hebben de Penan de vermissing bij de politie gemeld.

De Penan proberen al twintig jaar houtkappers van hun land te weren. Bruce Parry, presentator van de BBC serie Tribe, werd diep geraakt door hun noodlottige toestand toen hij hen voor de populaire serie bezocht.

De Penan zijn bang dat Kelesau Naan is vermoord vanwege zijn weerstand tegen de houtkap. Zijn stam leeft in een gebied waarin de Maleisische houtkapfirma Samling actief is. Naan was de leider van het verzet tegen de verwoesting van hun land.

Vlak voordat Kelesau verdween, had hij gezegd: "Ons verzet is succesvol geweest. We zijn blij dat we niet geaccepteerd hebben dat we weggekocht zouden worden door de houtkapfirma's."

Spanningen tussen de houtkapfirma's en de Penan zijn de laatste maanden heviger geworden. In april en augustus van dit jaar werden beveiligingsagenten ingehuurd om wegversperringen van de Penan op te heffen.

Eind jaren '90, toen Samling steeds dichter bij het dorp van Kelesau kwam, besloten de Penan wegversperringen aan te leggen in de vorm van menselijke barricades om zo de bulldozers te doen stoppen. Het leger van MaleisiŽ beŽindigde deze blokkade met geweld. Veertien Penan raakten gewond en nog eens vier stamleden werden gearresteerd. Maar dit brak het verzet van de Penan niet. Uiteindelijk besloot Samling in andere gebieden hout te kappen. Om er voor te zorgen dat de houtkapfirma niet terugkeert naar de leefgronden van de Penan, hebben Kelesau en andere stamleden een claim op hun land bij het Hoge Gerechtshof ingediend. Hun aanvraag werd ingediend in 1998 maar is nog steeds niet in behandeling genomen.

De directeur van Survival International, Stephen Corry, heeft gezegd: "Misschien heeft Kelesau Naan het ultieme offer gebracht in zijn strijd voor de rechten van zijn volk op hun land. Het wordt nu tijd dat de overheid van MaleisiŽ de landrechten van de Penan erkent en dat zij die opkomen voor deze rechten niet meer in gevaar hoeven te leven."

(Geplaatst met toestemming van Survival International)

-
Afbeelding: Logo Survival International.
Survival International

Mensenrechtenbeweging Survival zet zich wereldwijd in voor bedreigde inheemse volksstammen en helpt in stamverband levende volken om hun rechten te verdedigen, hun land te beschermen en hun eigen toekomst te bepalen.

•  www.survivalinternational.nl
-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl


Archief pagina's:

•  Klik hier voor eerdere artikels van Survival International
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2007
•  Links naar het nieuwsarchief
-