[an error occurred while processing this directive]
- 2007/12/05 Racismeproces in MaleisiŽ

In navolging van de vreedzame hindoebetoging die op zondag 25 november door de politie met geweld uit elkaar geslagen werd, worden 31 hindoes beschuldigd van poging tot moord op een politieagent. Met de minister van justitie als openbare aanklager vrezen de etnische IndiŽrs voor het eerlijke verloop van het proces. Dat wordt met argusogen gevolgd door oppositieleider Anwar Ibrahim en de Indische overheid.

Op zondag 25 november betoogden meer dan 10.000 hindoes in Kuala Lumpur tegen een raciaal geÔnspireerd beleid dat hen ervan weerhoudt degelijke jobs uit te oefenen of een kwaliteitsvolle opleiding te voorzien voor hun kinderen. De betoging, die volgens verschillende mediabronnen vreedzaam verliep, was illegaal verklaard en daarom werden de betogers met waterkanonnen en traangas uit elkaar gedreven.

Tijdens de rellen die achteraf ontstonden, werden 26 hindoes opgepakt en beschuldigd van 'illegale vergadering'. Ze werden op borg vrijgelaten, maar zijn thuis opnieuw gearresteerd. Gisteren verschenen ze voor de rechter samen met nog 5 andere hindoes onder de beschuldiging van poging tot moord op een politieagent. De 31 waren betrokken bij rellen met de politie op 25 november in een hindoeÔstisch tempelcomplex, waarbij ťťn politieagent gewond raakte. De etnische IndiŽrs riskeren 20 jaar cel indien schuldig bevonden.

De 31 beklaagden hebben niet minder dan 17 advocaten voor hun verdediging. De tegenpartij wordt echter geleid door Abdul Gani, Maleisisch minister van justitie. Volgens de verdediging hindert het persoonlijk optreden van Gani het eerlijk verloop van het proces, aangezien zijn aanwezigheid het doel heeft de rechter te intimideren.

Het proces, dat gisteren van start ging, verliep volgens de Maleisische krant Star erg gespannen en 'raciaal getinte' openingspleidooien voerden de boventoon. "Dit is erg schokkend", zei advocaat Manoharan Malayalam, "de IndiŽrs zijn het slachtoffer van raciale vervolging." Abdul Gani raadde de advocaten van de verdediging aan "niet teveel tijd te verliezen met trivialiteiten" en "zich eerder te concentreren op de werkelijke beschuldigingen".

Afgelopen zaterdag uitte de regering van Manmohan Singh haar bezorgdheid over de behandeling van etnische IndiŽrs in MaleisiŽ. Het gewelddadig optreden van de politie in Kuala Lumpur had namelijk een storm van protest ontketend bij de politici uit Tamil Nadu, de zuidelijke Indiase staat waar de meerderheid van de Maleisische IndiŽrs vandaan komt. MaleisiŽ antwoordde kortweg dat "New Dehli zich niet te bemoeien heeft met interne zaken". Bovendien stelde de woordvoerder van de Maleisische regering dat "IndiŽrs in MaleisiŽ het veel beter hebben dan IndiŽrs in India".

De verklaring van Singh kwam er na een bezoek van de hoofdman van de Hindu Rights Action Force (Hindraf) Waythamoorthy, die na de betoging MaleisiŽ uitvluchtte uit angst vervolgd te worden zonder enige vorm van eerlijk proces. Na New Delhi is hij van plan Londen, GenŤve en Brussel te bezoeken om internationale steun te vragen.

De Maleisisch oppositieleider Anwar Ibrahim hoopt toch dat de verklaring van Singh de Maleisische overheid zal dwingen te reflecteren over haar beleid. "Het is contradictorisch dat MaleisiŽ de discriminatie van moslims in Birma en Palestina aanklaagt, terwijl de tempels van Hindoes in eigen land worden neergehaald en IndiŽrs onrechtvaardig worden behandeld".

Ondertussen heeft een groot aantal etnische IndiŽrs een aanvraag ingediend bij private emigratiediensten om MaleisiŽ te verlaten.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2007
•  Links naar het nieuwsarchief
-