[an error occurred while processing this directive]
- 2007/12/04 Champions Trophy: kanon Taekema zwijgt

Het Fenomeen. Het Kanon. Boem Boem Taekema. Kenners en waarnemers kwamen bij de Europese hockeykampioenschappen eind augustus in Manchester superlatieven en bijnamen te kort om de prestaties van strafcornerspecialist Taeke Taekema te beschrijven.

Het was ook niet niks: zestien doelpunten (vier strafballen en twaalf korte hoekslagen), met een scoringspercentage uit de strafcorner van ruim 50 procent. Zelfs zijn illustere voorganger Floris-Jan Bovelander (241 interlands, 215 doelpunten) maakte na het EK-goud voor Oranje een diepe buiging voor de centrale verdediger van Amsterdam.

Amper drie maanden later is alles anders bij de Champions Trophy in Kuala Lumpur. Het is opmerkelijk stil rond Taekema (27). Hij speelt weliswaar goed, met snelle intercepties en een scherpe inspeelpass, maakt ook een topfitte indruk, maar er ontbreekt een belangrijk facet aan zijn spel: scoren uit een strafcorner of een strafbal.

In de eerste vier duels in MaleisiŽ, met twee overwinningen, een gelijkspel en een nederlaag, trof de topschutter van het EK, WK en de vorige Champions Trophy pas ťťn keer doel. Veel valt hem echter niet te verwijten. Taekema mocht tot dusver slechts drie keer aanleggen vanaf de kop van de cirkel. "Als je geen corners krijgt, kun je ook niet scoren", merkte bondscoach Roelant Oltmans quasi-lollig op.

"Toch is het wel een beetje bizar", zei Taekema dinsdag op de tweede rustdag in het protserige spelershotel 'Palace of the Golden Horses', net even buiten het centrum van de Maleisische metropool. "Het is lang geleden dat ik zo weinig corners mocht nemen in een toernooi. Daar train je dan zo hard voor. Maar zonder gekheid, ik hoop in de resterende duels vaker aan de beurt te komen. Je bent specialist of je bent het niet. Nee, topscorer zal ik wel niet meer worden. Maar dat hoeft ook niet."

Taekema had er vooraf wel min of meer rekening mee gehouden dat hij minder kansen zou krijgen om zijn gevreesde sleeppush te etaleren. "Door het vaste wisselsysteem dat we hier hanteren, heb ik minder speeltijd dan normaal. Daardoor heeft ook Wouter Hermkens al drie corners kunnen nemen waaruit hij ook een keer heeft gescoord. Die extra rust heb ik echt nodig. Vooral in de eindfase, zoals maandag tegen Zuid-Korea (2-6), kom je flink stuk te zitten door de hitte en de benauwdheid."

Taekema noemde het fraaie Bukit Jalil Stadium een "bloedhete betonbak". Zeker om vier uur 's middags, de tijd waarop Oranje vier van de zeven groepsduels dient af te werken. "Door de extreme warmte kun je geen aanvallend hockey in een hoog tempo spelen. Als je vanaf het begin volle druk wilt zetten, heb je aan 36 spelers nog niet genoeg om de wedstrijd te voltooien. Daarom is er meer geschuif op het middenveld en kom je minder in de cirkel. En dwing je dus ook minder strafcorners af."

Maurits Hendriks, de bondscoach van Spanje, noemde eerder in Kuala Lumpur de strafcorner van Taekema een "lethal weapon" (dodelijk wapen). Hij benadrukte daarbij dat alle topteams, zeker na het EK in Manchester, er alles aan doen om geen strafcorner in de duels met Oranje tegen te krijgen. "Daar kan ik me wel iets bij voorstellen", erkende Taekema, goed voor 141 treffers in 167 interlands.

"De verdedigers zullen misschien iets meer afstand nemen van onze aanvallers om een bal op de voet te voorkomen. Daardoor krijgen onze spitsen echter meer ruimte en kunnen zij makkelijker tot scoren komen. Het zal allemaal wel. Wie ze maakt bij ons is niet belangrijk. Als we maar tot scoren komen. Om te beginnen woensdag tegen Duitsland."

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2007
•  Links naar het nieuwsarchief
-