[an error occurred while processing this directive]
- 2007/11/19 Palmolie wordt steeds duurder

Bij Sipef zien ze het uiteraard graag gebeuren: de palmoliefutures zijn in MaleisiŽ tot een nieuwe recordhoogte gestegen. Daarmee volgt de palmolieprijs die van ruwe olie, die in de afgelopen maanden eveneens van het ene record naar het andere klom.

De stijging van de palmolieprijs is een gevolg van de sterke vraag naar biodiesel als alternatief voor de alsmaar duurdere klassieke brandstoffen. Een prijscorrelatie tussen palm- en ruwe olie is niet ongewoon, wel integendeel.

Scott Lim, fondsbeheerder bij CMS Dresdner Asset Management in Kuala Lumpur, denkt dat de palmolieprijs zal blijven stijgen zolang de prijs voor ruwe olie niet uitpiekt.

Hij geloof dat plantageaandelen nog steeds goede winstkansen bieden, ook al omdat de prijzen voor sojabonen in de lift blijven zitten. Op de markt voor landbouwproducten is soja de belangrijkste concurrent voor stookolie.

De prijs voor sojabonen heeft op de Chicago Board of Trade het hoogste niveau sinds de laatste week van 1978 bereikt. Dat is een gevolg van de overstap van Amerikaanse boeren naar de teelt van koren en tarwe, dit vanwege de boom in de vraag naar deze landbouwproducten.

Volgens het U.S. Department of Agriculture is het 12 jaar geleden dat er nog zo weinig landbouwareaal voor sojabonen werd voorbehouden. Daarnaast is ook de droogte in China een factor die de sojaprijs opjaagt.

China en India, de twee grootste consumenten van plantaardige olie, importeren meer palmolie om het tekort aan sojabonen op te vangen. Ook aan andere olierijke landbouwproducten als aardnoten is er momenteel een tekort.

Macquarie Securities verwacht dat de palmolieprijs zal stijgen tot 780 dollar per ton in de komende drie jaar, waar eerder werd uitgegaan naar de prijs in de buurt van 700 dollar per ton.

Inside Beleggen merkt op dat Socfinasia opnieuw de wind in de zeilen heeft nu de palmolieprijs na een rustperiode van enkele maanden opnieuw in de lift zit. De rubberprijs volgt trouwens die beweging.

Omwille van de goede vooruitzichten houdt Inside Beleggen de plantageaandelen Socfinasia en Intercultures in portefeuille. Beide aandelen krijgen het advies houden voor de lange termijn.

CASH merkt op dat zelfs nu de haussemarkt haar zevende jaar ingaat heel wat grondstoffen hun nominale hoogtepunt van de jaren 70 niet bereikt hebben.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2007
•  Links naar het nieuwsarchief
-