[an error occurred while processing this directive]
- 2007/11/07 MaleisiŽ op straat voor meer democratie

Onder leiding van Amnesty International-icoon Anwar Ibrahim maakt de Maleisische oppositie zich klaar voor wat de grootste protestmars sinds het aantreden van de nieuwe regering moet worden. De Maleisische mensenrechtencommissie waarschuwt voor een gewelddadige confrontatie met het leger.

Komende zaterdag rekent BERSIH, een coalitie tussen de vier grootste oppositiepartijen en 67 ngo's, op meer dan 10.000 mensen om de corrupte en frauduleuze praktijken van de huidige Maleisische regering aan te klagen. Deze manifestatie zou de eerste zijn in een lange reeks van protestacties in de aanloop naar de komende verkiezingen, die vermoedelijk in maart 2008 gehouden worden. Anwar Ibrahim, de charismatische politieke figuur die reeds sinds 1998 actie voert voor meer democratie in het land, zal de betoging aanvoeren. "We zijn vastbesloten de verkiezingspraktijken in dit land aan te pakken", zegt Ibrahim. Zonder een aanpassing van de kieswetten, een opkuis van kieslijsten en het oprichten van een onafhankelijke kiescommissie beschikt de huidige regering namelijk over de middelen om de verkiezingen perfect naar haar hand te zetten. Ook eist BERSIH gelijke toegang voor alle politieke partijen tot de volledig door de staat gecontroleerde media.

"We hopen dat de overheid overtuigd zal worden door de internationale verontwaardiging die ons protest zal doen ontstaan", aldus Sivarasah Rasiah, ťťn van de organisatoren van de betoging. Om de druk op de regering op te drijven zal BERSIH ook betogingen organiseren in Zuid-Korea, IndonesiŽ, Groot-BrittanniŽ, de Verenigde Staten en Thailand.

De Maleisische regering is erop gebrand de protestmars te verhinderen: elke samenkomst van meer dan vijf personen is ondertussen verboden en iedereen die zich zaterdag op de centrale verzamelplaats van de manifestatie vertoont, loopt het risico gearresteerd te worden. "De dreigementen van de regering zullen ons niet tegenhouden, het is ons democratisch recht om vreedzaam bijeen te komen en ons ongenoegen te uiten over het zieke systeem", zegt Rasiah. Toch maant de mensenrechtencommissie van het land de organisatoren aan voorzichtig te zijn, aangezien de kans bestaat dat de vreedzame betoging met geweld uiteengeslagen zal worden.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2007
•  Links naar het nieuwsarchief
-