[an error occurred while processing this directive]
- 2007/10/06 MaleisiŽ geeft gids voor islamitische ruimtevaarders uit

In MaleisiŽ is de eerste gids voor islamitische ruimtevaarders verschenen. Er staat onder meer in beschreven hoe ze kunnen bidden en zich ceremonieel kunnen wassen in een ruimtestation.

Het achttien pagina's tellende boekje is getiteld 'Richtlijnen voor het uitvoeren van islamitische riten in het International Space Station'.

De gids is dan ook speciaal voor Sheikh Muszaphar Shukor samengesteld, een Maleisische chirurg die naar verwachting woensdag naar het ISS vertrekt vanaf de lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan, samen met een Rus en een Amerikaan.

De Maleisische kosmonaut zal waarschijnlijk niet de enige zijn die baat heeft bij het boekje. De gids wordt voor toekomstige islamitische ruimtevaarders ook vertaald in het Arabisch, Engels, Russisch en mogelijk nog meer talen.

Sheikh Muszaphar is niet de eerste moslim in de ruimte. In 1985 beklaagde de Saudische prins Sultan bin Salman zich aan boord van het ruimteveer Discovery al over problemen met het uitvoeren van de vanuit de islam voorgeschreven taken. Zo kon hij niet goed neerknielen in gewichtloosheid, en kon hij Mekka niet altijd vinden. De shuttle vliegt immers iedere anderhalf uur rond de aarde.

De gids geeft uitleg over hoe die problemen op te lossen, maar bijvoorbeeld ook over hoe gebedstijden kunnen worden vastgesteld, en hoe moslims de Ramadan in de ruimte in acht kunnen nemen.

Het boekje is opgesteld door het Maleisische ministerie voor Islamitische Ontwikkeling. De organisatie voerde bij het opstellen van de richtlijnen veelvuldig overleg met Korangeleerden en wetenschappers.

"De reden voor deze gids voor moslims in de ruimte was dat we er zeker van wilden zijn dat de astronaut zich volledig op zijn missie kan concentreren, zonder dat zij zich druk hoeft te maken over de vraag hoe hij aan zijn religieuze verplichtingen kan voldoen", stelde minister Datuk Abullah Md Zin.

Volgens de minister trekt de gids in de hele islamitische wereld de aandacht. Ook de Arabische tv-zender al-Jazeera heeft om een interview gevraagd, "zuiver en alleen over de gids", vertelde de minister.

Volgens Datuk Abullah Md Zin laat ruimtevaart zich prima rijmen met islamitische tradities. "Astronomie is een integraal deel van de islamitische beschaving. Verscheidene belangrijke astronomen in de wereldgeschiedenis waren moslims."

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2007
•  Links naar het nieuwsarchief
-