[an error occurred while processing this directive]
- 2007/08/17 Migrantarbeiders aan hun lot overgelaten

De 24-jarige Kunasir heeft haar migrantenbaan in MaleisiŽ deze week met de dood bekocht. Tientallen anderen ontvluchten dagelijks hun wrede werkgevers om hun vege lijf te redden.

Maar de Indonesische overheid biedt hun migrantenarbeiders nauwelijks bescherming, luidt de kritiek van mensenrechtenactivisten.

Haar opgezwollen gezicht en dikke blauwe lippen spreken boekdelen. Nauwelijks verstaanbaar vertelt de 21-jarige Indonesische Parsiti voor de televisie camera's hoe ze met hulp van haar slendang doek ontsnapte uit de flat van haar Maleisische werkgever op de 22ste verdieping. "Ik kon er niet meer tegen. Bij elk klein foutje werd ik uitgescholden, gestompt en met een rotanstok afgeranseld."

Parsiti volgde het voorbeeld van de migrantarbeidster Ceriyati (33) die een maand ervoor met aan elkaar geknoopte lakens uit een flat op de 15e verdieping wegvluchtte. Hun collega Kunasir (24) moest haar kortstondige overzeese baan deze week met de dood bekopen, net zoals drie andere Indonesische migrantarbeidster in Saoedi ArabiŽ en Dubai. Allemaal vertrokken ze naar het buitenland om als huishoudelijke hulp de kost te verdienen, aangelokt door de relatief hoge lonen. De ellende verhalen over ellenlange werkdagen, uitbuiting, mishandeling en mensenhandel halen slechts zelden de krant.

IndonesiŽ telt zoín 2,7 miljoen migrantarbeiders, waarvan zeker de helft in MaleisiŽ werkt, deels illegaal. De meesten doen ongeschoold werk, vrouwen veelal als huishoudelijke hulp. IndonesiŽ is er blij mee, want het land kampt met een werkloosheid van ruim 10 miljoen mensen. Bovendien spekken ze de staatskas met de broodnodige buitenlandse deviezen: vorig jaar officieel 3,4 miljard dollar, maar alles bij elkaar opgeteld waarschijnlijk het dubbele.

De Indonesische president Yudhoyono roemt de migranten als 'buitenlandse valuta helden'. Een nieuw staatsbedrijf is speciaal opgericht voor de 'promotie en bescherming van migrantarbeiders'. De uitgebuite en mishandelde migrantarbeiders hebben er nog weinig baat bij, oordeelt Wahyu Susilo van Migrant Care. Honderden gevluchte migrantarbeidsters zitten soms jaren 'gevangen' bij de Indonesische ambassades in MaleisiŽ en Saoedi ArabiŽ, wachtend op een proces en betaling van het achterstallig loon. Slachtoffers van mensenhandel worden bestraft als 'illegale migranten'.

IndonesiŽ moet zorgen dat ontvangende landen die wetgeving veranderen, en de agenten die migranten illegaal aan werk zetten, strenger aanpakken, pleit Migrant Care. Dat biedt pas echte bescherming voor de 'buitenlandse deviezen helden'.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2007
•  Links naar het nieuwsarchief
-