[an error occurred while processing this directive]
- 2007/03/09 Palmolieraad: Milieuzorg is verkapt protectionisme

Het regenwoud lijdt niet onder biobrandstofhausse. Palmolie is juist goed voor het milieu.

Yusof Basiron, directeur van de Maleisische Palmolieraad, is in Europa voor een grote conferentie over biobrandstoffen. Ook de klimaatgoeroe Al Gore spreekt daar. Basirons organisatie beheert de belangen van biodieselproducenten en boeren die aan Europa palmolie leveren voor de opwekking van groene stroom.

Volgens milieuorganisaties wordt het regenwoud gedecimeerd door de aanlag van palmolieplantages.

"Dat beeld klopt niet. Tweederde van MaleisiŽ is nog steeds bebost. 20 procent van de grond wordt voor landbouw gebruikt. In Europa is dat 70 procent, dus de milieuorganisaties hebben makkelijk praten. Er is in MaleisiŽ bovendien veel wetgeving die het onmogelijk maakt zomaar regenwoud te kappen. De nieuwe plantages staan op grond die voorheen gebruikt werd voor andere landbouwproducten zoals cacao, rubber of kokosnoot. Alle palmolie wordt in MaleisiŽ duurzaam verbouwd."

Is palmolie dan milieuvriendelijk?

"Jazeker. De palmolieboom neemt zoals elke boom CO2 op uit de atmosfeer. Bovendien hebben wij in MaleisiŽ vijf biodieselfabrieken gebouwd. Nog eens vijf worden dit jaar opgeleverd. De biodiesel is veel beter voor het milieu dan gewone brandstof. We exporteren die diesel nu al naar Europa en we gaan dat in de toekomst op grotere schaal doen. Het kan best zo zijn dat in diesel aan de Nederlandse pomp biodiesel uit MaleisiŽ is bijgemengd."

Voor de Nederlandse overheid was het negatieve beeld een reden minder subsidie te geven op de stook van palmolie in elektriciteitscentrales.

"Het staat de Nederlandse overheid natuurlijk vrij subsidies in te trekken wanneer zij dat wil. Maar zij moet wel beseffen dat onze palmolie volkomen legaal is. Als Nederland alleen nog palmolie importeert die volgens de overheid duurzaam is, dan wordt in feite een handelsbarriŤre opgeworpen: protectionistisch beleid onder het mom van milieubescherming. Europa kan zo zijn koolzaadboeren beschermen, die ook grondstoffen leveren voor biodiesel. Maar die bescherming is volgens de Wereldhandelsorganisatie WTO niet toegestaan."

Is palmolie dan zo belangrijk voor MaleisiŽ?

"De Maleisische export neemt 29 procent van de wereldhandel in oliŽn en vetten voor zijn rekening. Het is een belangrijke inkomstenbron voor onze bevolking."

Maar door de biodieselproductie gaan ook de prijzen voor palmolie in de Aziatische keuken omhoog.

"Het klopt dat door de opkomst van biodiesel palmolie in prijs is gestegen, het afgelopen jaar met 30 procent. Maar palmolie is nog steeds de goedkoopste olie voor voedingsmiddelen. Overigens: in een doorsneehuishouden wordt maandelijks voor hooguit 1 euro aan plantaardige olie gebruikt."

De voedingsmiddelenindustrie is toch niet blij met die hoge prijzen.

"De voedingsmiddelenindustrie heeft jarenlang de plantaardige-oliemarkt voor zichzelf gehad. De technologie om uit olie biodiesel te maken was er wel, maar die was niet rendabel. Nu aardolie veel duurder is, kan biodiesel uit palmolie goed concurreren. Door de extra vraag van biodieselproducenten gaan de prijzen voor palmolie dus omhoog. De voedingsmiddelenindustrie moet daar maar aan wennen. De markt bepaalt nu of met palmolie eten of brandstof wordt gemaakt. Zo hoort het ook."

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2007
•  Links naar het nieuwsarchief
-