[an error occurred while processing this directive]
- 2007/02/17 Moslims honen imam die kuisheidsgordel bepleit

Een islamitische geestelijke in MaleisiŽ vindt dat vrouwen kuisheidsgordels moeten dragen.

Sjeik Abu Hassan Din Al-Hafiz hoopt dat die maatregel vrouwen zal beschermen tegen verkrachting en incest. Zijn voorstel is in de islamitische wereld overwegend met vrolijkheid en woede ontvangen.

"Het is niet mijn bedoeling om vrouwen te beledigen", aldus de sjeik, "maar om ze te beschermen tegen seksmaniakken." Hij wijst op de toename van seksuele delicten in MaleisiŽ.

De sjeik komt uit het strenge noorden van MaleisiŽ. Geestelijken uit die regio benadrukken vaak dat vrouwen te uitdagend gekleed gaan waardoor ze het onheil over zichzelf afroepen.

Het bericht was gisteren op de website van de internationale Arabische satellietzender Arabiya goed voor meer dan honderd reacties, waarvan meer dan negentig negatief.

Cynische vrolijkheid overheerst op de site. Een vrouw vraagt waar ze de kuisheidsgordel kan aanschaffen omdat haar echtgenoot dag en nacht achter het dienstmeisje aanzit. Iemand verwijst haar naar Europese sekswinkels en merkt op dat het kledingstuk ook geschikt is voor mannen.

Een andere vrouw vraagt de Maleisische sjeik om de mannen eens hard aan te pakken. Ze raadt hem aan om in zijn preken het verhaal van Jozef en de vrouw van Potifar te behandelen en Jozef tot voorbeeld te stellen van fatsoenlijk mannelijk gedrag.

"Ik kan u een goede elektronische sleutel leveren", aldus een inzender aan de sjeik. "Kunnen we niet een contract sluiten, daarvan worden we beiden beter."

Een SaoediŽr wijst de kuisheidsgordel af omdat er een betere methode bestaat om het kwaad te bestrijden, toepassing van de sjariastrafwet, naar het voorbeeld van Saoedi-ArabiŽ: "Bij buitenechtelijk geslachtsverkeer steniging tot de dood voor iemand die getrouwd is en geseling en een jaar gevangenis voor wie ongetrouwd is. Bij verkrachting dood door de lans." Een vrouwelijke inzender schrijft dat ze de doctorstitel heeft behaald op het onderwerp 'mannelijke achterlijkheid'.

Iemand anders merkt op dat de kuisheidsgordel nooit mag worden toegestaan in Irak of Palestina, omdat hij kan worden aangewend voor terreur.

Een voorstander vindt dat het voorstel van de sjeik een eerlijke kans verdient. De gordel is volgens hem met name geschikt voor meiden, die op straat rondstruinen en niet snappen welke gevaren hen bedreigen. Een vrouw vraagt zich af wat de volgende stap is tegen vrouwen: een mijnenveld om het huis of prikkeldraad? Een mannelijke spotter oppert dat de geestelijken genoeg hebben van doeken, die het vrouwenhoofd bedekken en dat ze daarom nu een sluier voor het onderlijf willen.

Een vrouw vraagt zich af hoe het toch komt dat geleerden in het Westen allemaal nuttige uitvindingen doen, zoals medicijnen tegen dodelijke ziekten, terwijl hun collega's in de moslimwereld niet los kunnen komen van hun obsessie met de vrouwelijke voortplantingsorganen.

"Waar bent u, Gezant van God?", roept iemand uit, uit wanhoop over het bedroevende niveau van de hedendaagse geestelijkheid.

Een inzender merkt op dat vrouwen in Europa veilig rondlopen, zonder dat iemand peinst over een kuisheidsgordel. Volgens hem past Europa de geboden van de islam stipt toe, vandaar dat het goed gaat. Hij krijgt als tegenwerping dat de kuisheidsgordel juist een Europese uitvinding uit de middeleeuwen is.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2007
•  Links naar het nieuwsarchief
-