[an error occurred while processing this directive]
- 2006/11/17 Exotische sfeer in gemeentehuis Lochristi

Lochristinaar Walter FranÁois brengt met eigen foto's over MaleisiŽ een exotisch tintje in het gemeentehuis.

De expo kadert in Kunst aan de gang, een project van de Cultuurdienst, naar een idee van enkele kunstenaars en van de Cultuurschepen. Bedoeling is om twee keer per jaar gedurende een maand kunstwerken in de gangen van het gemeentehuis op te hangen.

"Liefst telkens met iemand uit eigen ťn iemand uit een aangrenzende gemeente. Het moet een confrontatie worden over de gemeentegrenzen heen", zegt cultuurambtenaar Sara Verstraete. Helaas, de Destelbergense fotograaf Clem Willems, met werk over Mumbai, moest voor deze eerste editie afhaken.

De 59-jarige Walter FranÁois uit Lochristi bijt met de fototentoonstelling over Langkawi, Island of mysterious Legends, de spits af. Van kleins af aan was hij geÔnteresseerd in Zuid-Oost-AziŽ en hij gaf er later via zijn job in de financiŽle wereld (30 jaar) economievoordrachten over. Na een paar gezinsvakanties in Thailand, IndonesiŽ en Hongkong belandde hij in het naburige MaleisiŽ dat uiteindelijk zijn tweede vaderland werd. Hij vloog er ondertussen - 18 jaar lang - al een veertigtal keer naartoe, telkens voor een achttiental dagen. Hij nam daarvoor loopbaanonderbreking en verlof zonder wedde.

Hij ontsnapte als bij wonder aan de tsunami, ontliep bij toeval een moordaanslag met 4 doden en 70 gewonden, de bliksem sloeg 20 meter voor zijn voeten in. Maar de adoratie voor MaleisiŽ blijft even groot.

Op zijn tochten laat hij zich rijden om makkelijker te kunnen fotograferen, maar ook omdat links van de weg rijden zijn ding niet is.

Hij leerde als autodidact de Maleisische taal en kent zowat alle vooraanstaanden van het land. Naar aanleiding van zijn fototentoonstelling en presentatie van zijn fotoboek in Kuala Lumpur drukte hij de hand van prinses Mathilde en prins Filip, die daar op handelsmissie waren.

Tijdens de expo toont hij een veertigtal foto's en zijn twee fotoboeken die in de handel niet te koop zijn. Wereldwijd bezitten zowat alle Maleisische ambassades zijn boeken wťl. Die worden onder meer aangewend als relatiegeschenk, zoals onlangs voor de leden van de Organisation of Islam Countries tijdens een topconferentie.

De expo in Lochristi kreeg al het bezoek van onder meer de ambassadeur van MaleisiŽ, Dato' Mohammad Kamal Yan Yahaya. Walter FranÁois bewerkt momenteel de Maleisische pers om promotie te maken voor Lochristi, niet alleen voor de tuinbouwindustrie, maar ook om het culturele aspect. Op termijn is een uitwisseling tussen beide landen niet denkbeeldig.

De tentoonstelling is, tot 24 november, te bezoeken tijdens de openingsuren van het gemeentehuis; toegang gratis.

•  www.walterfrancois.com

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2006
•  Links naar het nieuwsarchief
-